PANNKAKOR MED HAVREGRYNSGRÖT

Nyttiga, supergoda pannkakor med havregrynsgröt som innehåller få kolhydrater per pannkaka. Mycket mättande, smarriga och lätta att steka. Pannkakor med havregrynsgröt kan ätas till frukost, lunch, mellis och innan och efter träning. Som gröt, men med ägg i. Servera gärna med bär, sylt eller äppelmos.

Baktips! Baka havregrynsgrötfrallor med havregrynsgröt i degen! Klicka här för recept!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

PANNKAKOR MED HAVREGRYNSGRÖT

Ca 14 st (i en liten stekpanna)

3 dl havregryn
7 dl vatten
1 krm salt
5 ägg

GÖR SÅ HÄR

1. Blanda havregryn, vatten (blanda i 7 dl) och salt i en kastrull. Koka upp det och låt det puttra några minuter tills det blir en gröt. Tips! Mixa havregrynen om du vill ha en slätare smet!

2. Fyll upp lite kallvatten i diskhon. Ställ ner grötkastrullen och låt den svalna. Rör om då och då så går det lite snabbare.

3. Blanda ner äggen i gröten (om gröten är för varm kan äggen koagulera/stelna).

4. Värm upp en stekpanna eller plättjärn och stek pannkakor. Smält smör i stekpannan och häll på ett lager smet i pannan. Prova att steka en pannkaka. Om smeten är för trög och inte flyter ut kan man tillsätta några matskedar vatten till och röra om ordentligt, men inte för mycket för då blir smeten för vattnig. Stek på medelvärme tills smeten stelnar. Vänd försiktigt på pannkakan och stek en stund till på andra sidan. 

Hela smeten innehåller 60 kolhydrater. Jag gräddade 14 st pannkakor i en liten stekpanna. Det blir 4 kolhydrater per pannkaka.

Tips! Baka saftiga, mjuka frallor med havregrynsgröt i degen! Klicka här för recept!

Tomatsoppa recept

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Klassisk, supergod tomatsoppa! Ett lättlagat favoritrecept på tomatsoppa som är en perfekt vardagsrätt eller servera som förrätt till helgmiddagen. Servera gärna tomatsoppan till en nybakad baguette (recept klicka här) eller nybakade frallor (recept klicka här). Du kan förvara din tomatsoppa i ett par dagar i kylen eller frys in den om du vill förvara den längre tid. Obs! Kryddningen kan varieras efter egen smak.

Tomatsoppa

För att göra soppan mer mättande kan man tillsätta kokt pasta och kyckling-, skinka, eller korvbitar.

4 portioner

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 1/2 msk vetemjöl
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk passerade tomater, 500 g
2 msk tomatpuré
1 tsk torkad oregano
1 tsk timjan
1 tsk basilika
1/2 tsk sambal oelek
salt

svartpeppar

GÖR SÅ HÄR

1. Skala löken och vitlöken och hacka den fint. Fräs löken i olja i en kastrull tills den får lite färg och blir mjuk.

2. Blanda vetemjöl och vatten och häll det över löken. 

3. Tillsätt buljong, passerade tomater, tomatpuré och alla kryddor. Rör om och låt allt koka i ca 10 minuter. Smaksätt med salt och peppar.

Tips! Baka och bjud på pizzafrallor till tomatsoppan! Klicka här för recept! till tomatsoppan!

VEGANSKA BAKPULVERFRALLOR

Veganska bakpulverfrallor som inte behöver jäsa.

VEGANSKA BAKPULVERFRALLOR Supergott frukostbröd när man vill baka bröd till frukost – snabbt! Dessa veganska bröd är enkla att baka och behöver inte jäsa. Baktid: ca 15 min. Går bra att frysa in.

Mattips! Gör supergoda veganska pannkakor – klicka här för recept!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

veganska BAKPULVERFRALLOR

10 st

3 dl vatten
2 dl havregryn
1 tsk salt
3 tsk bakpulver
2 msk rapsolja
5 dl vetemjöl

Garnering
havremjölk eller vatten
sesamfrön
pumpakärnor
solroskärnor
(eller valfria frön)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda vatten och havregryn i en skål. Tillsätt salt, bakpulver och rapsolja. Rör om. Rör ner vetemjölet och blanda ihop allt till en deg.

2. Rulla ut degen till en rulle på ett mjölat bakbord. Dela degen i 10 bitar.

3. Forma degbitarna till bollar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. 

4. Pensla degbullarna med havremjölk eller vatten. Strö över valfria frön på frallorna.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–14 min. Låt dem svalna på ett galler.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Mattips! Servera en härlig veganfärssås till brödet! Klicka här för recept!

ciabatta recept

Ciabatta recept. Ciabatta är ett italienskt bröd som jäser länge för att få en rustik konsistens med luftbubblor i brödet. Ciabattan har en knaprig skorpa och ett mjukt inre med luftbubblor i inkråmet. En ciabatta delas på mitten och äts med smör och ost eller annat gott pålägg. 

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Ciabatta

8–10 st

En färdig ciabatta smakar inte äpple trots att surdegen innehåller det. Äpplet används för att snabba på jäsprocessen och få i gång surdegskulturen.

Surdeg
100 g äpple utan skal, grovrivet
2 dl vatten
3 1/2 dl vetemjöl special

Bröddeg
300 g vetesurdeg (ca 3 dl)
2 1/2 dl vatten, rumsvarmt
10 g jäst
1 msk olivolja 
1 1/2  tsk salt 
5–6 dl vetemjöl 

Till bunken & bakbordet
olivolja

1. Dag 1–3: Surdeg: Rör ihop alla ingredienser i en stor glasburk med lock. Rör om en gång per dygn. Efter 2–3 dygn börjar sur-degen att bubbla. Då är den klar att användas. 

2. Dag 3: Väg upp rätt mängd surdeg och häll den i en bunke. 

3. Tillsätt vatten, jäst, olivolja, salt och vetemjöl, lite i taget. Arbeta ihop till väldigt lös, men smidig deg. Knåda degen i ca 8 min med elvispens degkrokar, en köks-maskin eller för hand, men då får man hålla på några minuter extra. 

4. Pensla insidan på en ren bunke med olivolja så att degen inte fastnar när den jäser. Lägg över degen i den oljade bunken och
låt den jäsa under bakduk i 2 tim.

5. Pensla en bakmatta eller ett bakbord med olivolja. Ta upp degen och lägg den på bordet. Dra försiktigt ut degen till en kvadrat. Vik ihop degen några gånger. Lägg tillbaka degen i bunken och låt den jäsa i ca 20 min. Upprepa vikningen och jäsningen till totalt tre gånger. Detta gör man för att det ska bildas stora luftbubblor inuti brödet när det gräddas. 

6. Dela degen i 8–10 bitar på ett mjölat bakbord. Forma bitarna
till rektanglar, ca 12 x 6 cm.

7. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och strö över lite mjöl. Låt dem jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader och låt en tom ugnsplåt stå i ugnen under uppvärmningen. 

8. Lägg snabbt över bakplåtspapperet med bröden på den varma plåten i ugnen och grädda bröden mitt i ugnen i 10–15 min.

Servera gärna ciabattan med lite olivolja och en god ost.

ananaskladdkaka

Fruktig ananaskladdkaka som är makalöst god!

ANANASKLADDKAKA Ananaskladdkaka är ljuvligt gott. Ananasen lyfter smaken otroligt mycket och kladdkakan smakar fruktigt, exotiskt och fantastiskt gott! En underbar ananaskladdkaka som är lätt att baka!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

TIPS! Baka en fantastiskt god citronkladdkaka – klicka här för recept!

ANANASKLADDKAKA

150 g smör
3 dl strösocker
1/2 krm salt
2 msk vaniljsocker
3 ägg
1 3/4 dl vetemjöl

Garnering
7 ananasringar
florsocker

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.
  2. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter. Bröa gärna formen med kokos (eller ströbröd).
  3. Lägg ut ananasringarna jämnt på smeten.
  4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 22–28 min beroende på hur kladdig du vill ha den (ananasen kan förlänga gräddningstiden något). Servera gärna med vispgrädde.