SAFTIG SAFFRANSKAKA En extremt saftig, enkel och lättgjord saffranskaka som jag bakar många gånger varje jul. Den är sååååå himla god och håller sig saftig ett par dagar om man förvarar den under lock eller plast. Smeten tar bara några minuter att blanda ihop och sedan sköter den sig själv under gräddningen. Perfekt att slänga ihop när man vill njuta av en god, julig kaka till fikat!
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och blanda ner saffranet.
2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, mjölk, vetemjöl och smörblandningen. Blanda ihop allt till en slät smet.
3. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter. Bröa med kokos eller ströbröd.
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och blanda ner saffranet.2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, mjölk, vetemjöl och smörblandningen. Blanda ihop allt till en slät smet.3. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter. Bröa med kokos eller ströbröd.4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen.
KAVRING SOM INTE BEHÖVER JÄSA Ingen jul, midsommar eller påsk utan kavring! Men brödet är lika gott året runt och funkar perfekt som frukostbröd! Brödet går blixtsnabbt att baka, ca 5 min att blanda ihop degen och sedan sköter sig brödet själv under gräddningen i ugnen. Brödet håller sig färskt i en plastpåse i rumstemperatur i ett par dagar. Skiva gärna upp limpan och frys in den i skivor.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Häll filmjölk, sirap och smör i en bunke. Blanda brödkrydda, salt, bikarbonat och rågsikt. Tillsätt mjölblandningen i filmjölksblandningen och rör ihop allt till en kladdig deg.
2. Häll degen i en limpform, ca 1 ½ liter, smord eller klädd med bakplåtspapper.
3. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 1 tim. Låt den svalna i formen. Limpan håller sig färska och god ett par dagar i en plastpåse i rumstemperatur. Går bra att frysa in!
1. Sätt ugnen på 180 grader. Häll filmjölk, sirap och smör i en bunke. Blanda brödkrydda, salt, bikarbonat och rågsikt. Tillsätt mjölblandningen i filmjölksblandningen och rör ihop allt till en kladdig deg.2. Häll degen i en limpform, ca 1 ½ liter, smord eller klädd med bakplåtspapper. (Bilden visar en dubbelsats deg som ger två limpor)3. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 1 tim. Låt den svalna i formen. Limpan håller sig färska och god ett par dagar i en plastpåse i rumstemperatur. Går bra att frysa in! (Bilden visar en dubbelsats deg som ger två limpor)
400 g mörk choklad 25 g smör 1 burk sötad kondenserad mjölk, 397 g (okokt) (använd inte den sorten som heter original eller karamalliserad) 1 dubbel-Daim, hackad
GÖR SÅ HÄR
1. Hacka Daimen.
2. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om ordentligt.
3. Bred ut smeten i en form, 20 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper. Strö över Daimkrosset. Låt fudgen stelna i kylen. Skär fudgen i fyrkantiga bitar. Tips! Fler läckra, goda julgodisrecpet – klicka här!
1. Hacka Daimen.2. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om ordentligt.
50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 2 påsar saffran (1 påse funkar också beroende på hur mycket saffranssmak man vill ha) 150 g smör, rumsvarmt ¾ dl strösocker 1 ägg ½ tsk salt ½ tsk kardemummakärnor, mortlade 15–17 dl vetemjöl
Fyllning 75–100 g smör ca 1 dl strösocker 4 msk vaniljsocker
Garnering 1 ägg pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.
3.Fyllning: Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret.
4. Rulla ihop degplattan till en rulle.
5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
8. Strö över pärlsocker. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.
9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.
[caption id="attachment_53583" align="alignnone" width="860"] 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.[/caption]
[caption id="attachment_53586" align="alignnone" width="860"] 3. Fyllning: Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret.[/caption]
[caption id="attachment_53587" align="alignnone" width="860"] 4. Rulla ihop degplattan till en rulle.[/caption]
[caption id="attachment_53588" align="alignnone" width="860"] 5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.[/caption]
[caption id="attachment_53589" align="alignnone" width="860"] 6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.[/caption]
[caption id="attachment_53590" align="alignnone" width="860"] 7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.[/caption]
[caption id="attachment_53591" align="alignnone" width="860"] 8. Strö över pärlsocker. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.[/caption]
[caption id="attachment_53592" align="alignnone" width="860"] 9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.[/caption]
UNDERBARA BULLAR Extra saftiga, härliga saffransbullar fyllda med vaniljsmörkräm! Du kan också byta ut fyllningen mot alternativ 2 som består av vit choklad istället för vaniljsocker. Ljuvligt gott det med! Det blir ca 40 bullar. Det går bra att baka en halv sats deg om man hellre vill ha ca 20 bullar.
50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 2 påsar saffran (1 påse funkar också beroende på hur mycket saffranssmak man vill ha) 150 g smör, rumsvarmt ¾ dl strösocker 1 ägg ½ tsk salt ½ tsk kardemummakärnor, mortlade 15–17 dl vetemjöl
Fyllning alternativ 1 75–100 g smör, rumsvarmt ca 1 dl strösocker 4 msk vaniljsocker
Fyllning alternativ 2 75–100 g smör, rumsvarmt ca ¾ dl strösocker 100 g vit choklad, riven
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Mosa ihop fyllningen med en gaffel i en skål.
3. Dela degen i ca 40 bitar. Forma dem till bollar och platta ut dem till rundlar.
4. Lägg en klick fyllning i mitten på varje rundel.
5. Nyp ihop rundlarna ordentligt och forma dem till bollar.
6. Lägg bollarna med skarven nedåt i pappers- eller aluminiumformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
8. Strö över pärlsocker och mandelspån.
9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–10 minuter. Håll koll så de inte bränns i slutet. Låt bullarna svalna under en bakduk.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Mosa ihop fyllningen med en gaffel i en skål.
3. Dela degen i ca 40 bitar. Forma dem till bollar och platta ut dem till rundlar.
4. Lägg en klick fyllning i mitten på varje rundel.
5. Nyp ihop rundlarna ordentligt och forma dem till bollar.
6. Lägg bollarna med skarven nedåt i pappers- eller aluminiumformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
8. Strö över pärlsocker och mandelspån.
9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–10 minuter. Håll koll så de inte bränns i slutet. Låt bullarna svalna under en bakduk.