KRÄMIG KIKÄRTSCURRY

VEGO GRYTA MED KOKOSMJÖLK Det är enkelt att laga denna underbara vego-kikärtscurry. Krämig och matig med härlig smak av curry, vitlök och spenat. En gryta som direkt blev en ny favorit av mig!

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

Tips! Baka ett härligt lantbröd till maten – klicka till receptet här!

Tips! Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

KRÄMIG KIKÄRTSCURRY

6–8 portioner

2 gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, pressade
2 krm chiliflakes eller cayennepeppar
1 tsk curry
salt
4 burkar kikärtor, avsköljda i en sil (ca 400 g styck)
2 burkar kokosmjölk (ca 400 g styck)
1 näve färsk spenat
cocktailtomater
sugar snaps (sallads ärtor)

GÖR SÅ HÄR

1. Hacka löken och fräs den med pressad vitlök och alla kryddor i olja i en stekpanna. 

2. Tillsätt kikärtorna och stek några minuter på medelvärme. Tillsätt kokosmjölk och spenat. Låt allt puttra i ca 10 min. Lägg i cocktailtomaterna och sugar snaps efter ca 5 minuter.

3. Salta och krydda extra efter egen smak. Servera gärna med ris.

Tips! Stekt avokado är ljuvligt gott att äta istället för kött – klicka här för recept!

Tips! Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Här hittar du massor av goda, enkla brödrecept – klicka här!

LINDAS LANTBRÖD

Med bara fyra ingredienser bakar dessa frasiga, rustika och supergoda lantbröd! De är väldigt enkla att baka. Tänk på att knåda degen ordentligt för i dessa bröd är det viktigt att glutentrådarna blir starka så att brödet jäser och reser sig ordentligt under gräddningen.

Brödet har en frasig yta när det är nygräddat och ett saftigt, lite segt innanmäte. Ett riktigt favoritbröd!

Tips! I min bok Lindas matbröd hittar du 50 av mina favorit-bröd-recept! En suverän bok och alla recept har steg-för-stegbilder! Klicka här för att beställa!

BAKTIPS! Baka mjuka, härliga POLARFRALLOR – klicka här för recept!

LINDAS LANTBRÖD

2 bröd

50 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
11–12 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om ordentligt.

2. Tillsätt salt och vetemjöl, lite i taget och blanda till en deg. Knåda den lätt kladdiga degen i några minuter. Låt den jäsa under en bakduk i en bunke i ca 1 timme.

3. Rulla degen i mjöl om den är kladdig. Dela den i två delar och forma dem till runda bröd på ett mjölat bakbord.

4. Lägg de runda bröden på en plåt med bakplåtspapper. Bröd 1: Borsta av mjölet på ytan och pensla den med vatten och strö över sesamfrön (eller vallmofrön). Bröd 2: Strö över lite mer mjöl. Man kan strö över vetemjöl och det blir lite brunt under jäsningen, om man vill ha ett vitt mjöl på ytan kan man strö över rismjöl. Låt bröden jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. När degen har jäst: Skär ett snitt i mitten på båda bröden med en vass kniv.

5. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 30 minuter. Låt bröden kallna innan du skär dem i skivor. Brödet har en frasig skorpa när den är nygräddad. Förvara dem i en papperspåse om du vill bevara skorpan. När du lägger brödet i en plastpåse blir skorpan mjuk.

Brödet bör frysas in inom ett par timmar för hembakat bröd är alltid som godast när det är nygräddat.

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Kycklingfilé i sås och ugn

En väldigt smakrik och underbart god kycklingmiddag med krämig sås! Hela familjen älskar denna maträtt och den är enkel att tillaga. Perfekt att göra som matlådor också! Passar lika bra vardags som helg! Tips: Baka baguetter till maten – klicka till receptet här!

TIPS! Gör matlådor med kyckling i sås + ris för hela veckan – klicka här!

Kycklingfilé i sås och ugn

4 portioner

2 nävar färsk spenat
4 kycklingfiléer
salt
peppar
chiliflakes eller curry

Sås:
3 dl vispgrädde

2 vitlöksklyftor
3 msk kycklingfond (eller 1 tärning kycklingbuljong
)

1 näve cocktailtomater
2 morötter, skurna i stavar

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg den färska spenaten i botten på en ugnsform. Lägg kycklingfiléerna ovanpå. Krydda dem med salt, peppar och chiliflakes eller curry.

2. Sås: Blanda vispgrädde, pressad vitlök och kycklingfond i en skål. Häll såsen över kycklingfiléerna.

3. Lägg cocktailtomater och morotsstavar på sidorna av kycklingfiléerna.

4. Ställ in ugnsformen längst ner i ugnen i ca 30 minuter eller tills kycklingen är genomstekt. Sänk värmen till 200 grader efter halva tiden.

Servera med ris, bulgur, pasta eller potatis och en fräsch sallad.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

SAFTIG BANANKAKA

Supersaftig banankaka som smakar magiskt gott! Den här måste ni baka! Ett riktigt toppenrecept! Min 24-årige son ville att jag skulle baka en kaka som han åt hos en kompis när han var liten. Jag ringde upp kompisens mamma och fick receptet och så bakade jag denna ljuvliga banankaka. Så himla saftig och god!

Tips! Baka en underbart god bananlimpa – klicka till recpetet här!

Tips! Gör bananpannkakor med bara 2 ingredienser – klicka till receptet här!

SAFTIG BANANKAKA

12 bitar

3 ägg
3 dl strösocker
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
100 g smör, smält
3 dl vetemjöl

Fyllning:
1–2 bananer, mosade

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt med en elvisp.
  2. Blanda ner resten av ingredienserna och rör ihop allt till en smet.
  3. Mosa bananerna på en tallrik med en gaffel. Rör ner dem i smeten.
  4. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform eller springform, ca 1 1/2-liter.
  5. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 50 minuter. Låt den svalna innan du stjälper upp den på en tallrik.

Tips! Tillsätt även 1 tsk kanel i smeten om du vill.

Tips! Baka en underbart god bananlimpa – klicka till recpetet här!

Tips! Baka en underbart god bananlimpa – klicka till recpetet här!

Tips! Gör bananpannkakor med bara 2 ingredienser – klicka till receptet här!