Rör-ihop-bröd som jäser en gång

LÄTT ATT BAKA Ett ljuvligt gott bröd som inte behöver knådas och jäser bara en gång direkt i långpannan eller i plåten. Degen jäser i en timme (lite längre än vanligt) eftersom det bara är en jäsning. Perfekt när man vill att det ska gå fort att baka! Ett ljuvligt gott och bra frukostbröd!

Tips kalljäsning: Gör degen på kvällen och låt den jäsa under plastfolié i kylen över natten. Ta fram plåten i rumstemperatur ca 30 minuter innan gräddning.

Tips! I min bok Lindas matbröd hittar du 50 av mina favorit-bröd-recept! En suverän bok och alla recept har steg-för-stegbilder! Klicka här för att beställa!

Tips! Baka grötfrallor – supergoda, saftiga frallor – klicka här för recept!

Rör-ihop-bröd som jäser en gång

8 st

Deg
25 g jäst
4 dl vatten, rumsvarmt
1 1/2 tsk salt
ca 8 dl rågsikt (eller vetemjöl)
(jag har använt rågsikt i receptet på bilden)

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om ordentligt.

2. Tillsätt salt och rör om.

3. Tillsätt mjölet, lite i taget och rör om med en slev till en lätt kladdig deg. Du behöver inte knåda degen utan rör om tills det är en lätt kladdig deg.

4. Stjälp ut degen i en långpanna, ca 25 x 32 cm, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och platta ut degen till en rektangel med mjölade händer.

5. Skär degen i åtta rutor och nagga hål i degen.

6. Låt degen jäsa i rumstemperatur under en handduk i ca 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader efter halva jäsningen

7. Grädda brödet i 18–20 minuter mitt i ugnen. Njut av nybakat bröd med smör och ett gott pålägg. Brödet går bra att frysa in.

Ratatouille i airfryer

Rataouille/grönsaksröra – fransk grönsaksgryta som innehåller aubergine, zucchini, vitlök, paprika, vitlök och lök. En maträtt som ursprungligen kommer från det franska köket. Ratatouille betyder att det är delat i bitar och ihoprört. Ratatouille passar till det mesta och är ett nyttigt och gott tillbehör.

Här hittar du mina andra recept till airfryer – klicka här!

Ratatouille i airfryer

1/2 aubergine
1/2 zucchini
1 gul lök
1 paprika, gul eller röd 
1 burk krossade tomater
2 msk olivolja
salt
2 klyftor vitlök
färska kryddor (timjan, rosmarin eller basilika)
ev. lite sambal oelek eller tabasco

GÖR SÅ HÄR

1. Skär alla grönsaker i grova bitar. Ringla över olja. Kör grönsakerna i 200 grader i ca 10 minuter i din airfryer.

2. Tillsätt krossade tomater, pressa över vitlök och krydda med färska kryddor och sambal oelek eller tabasco. Rör om. 

3. Kör på 200 grader i ca 15 minuter till. Rör om var 5:e minut (öppna snabbt och stäng snabbt). Tillsätt lite vatten på slutet om du vill ha den lite mer såsig i konsistensen.

ÄPPELKAKA I AIRFRYER

Ett väl beprövat recept på äppelkaka som är ljuvligt gott. Den är saftig, smakar underbart och rekommenderas varmt. Servera gärna med vaniljsås eller vaniljglass.

ÄPPELKAKA I AIRFRYER

10–12 bitar

Smet:

2 ägg
2 dl strösocker
75 g smör, smält
2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk

Garnering
2 äpplen
kanel
strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Vispa ägg och strösocker pösigt. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop allt till en slät smet.

2. Lägg ett bakplåtspapper i botten på den airfryer. Vik upp kanterna några centimeter (eller använd Cosori airfryers färdiga bakplåtspapper som är anpassade till airfryern).

3. Häll smeten i bakplåtspappret.

4. Skala äpplena och skär dem i tunna skivor. Lägg äppelskivorna på smeten och strö över kanel och strösocker.

5. Kör äppelkakan i din airfryer i 180 grader i 15–18 minuter. Öppna luckan efter 15 minuter och kolla om kakan är klar. Obs! Gräddningstiden kan variera i olika airfryers.

Lasagne i airfryer

Favoritmaten – lasagne i airfryer. Den blir fantastiskt krämig och god!

Det är väldigt smidigt och enkelt att tillaga lasagne i airfryer. Det här receptet rekommenderas varmt! Servera gärna lasagnen med en fräsch sallad.

Baka frallor i Airfryer – recept klicka här!

Lasagne i airfryer

6–8 portioner

1 sats köttfärssås – recept klicka här

Bechamelsås
50 g smör
3/4 dl vetemjöl
10 dl mjölk

Garnering
150 g riven ost

GÖR SÅ HÄR

1. Gör en sats köttfärssås och en sats bechamelsås.

  • Bechamelsås:
    Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och vispa snabbt och tillsätt mjölken, lite i taget under omrörning.
  • Låt det koka upp och låt puttra på svag värme under fortsatt vispning i några minuter tills det tjocknar. Smaka av med salt och peppar. Var försiktiga med värmen för det är lätt att bränna mjölk.

2. Varva köttfärssås, bechamelsås och lasagneplattor i din airfyer. Börja med köttfärs, bechamelsås och sedan lasagneplattor. Häll sedan ett lager bechamelsås på lasagneplattorna, köttfärs och bechamelsås igen.... 3 lager brukar vara lagom.

2. Strö över riven ost.

3. Kör lasagnen i 180 grader i 25–30 minuter (tiden kan variera i olika airfryers. Servera med en fräsch sallad.

Krysspotatis i airfryer

KRYSSPOTATIS Potatis med ett kryss i mitten – en supergod potatis som passar till det mesta! Antingen kryddar man bara med salt eller blanda ner vitlök i oljan och pensla potatisarna med det. Det är också gott att krydda med sin favoritkrydda på potatisen innan gräddningen.


Krysspotatis i airfryer

ca 15 potatisar
rapsolja
flingsalt eller vanligt salt
ev. vitlök, grillkrydda eller chiliflakes

GÖR SÅ HÄR

  1. Skär ett djupt kryss i alla potatisar, men skär inte för djupt så att potatisen delas och går sönder. Lägg potatisarna i botten på din airfryer. (Dela potatisarna på mitten om de är stora)
  2. Pensla potatisarna med olja (pressa i vitlök i oljan om du vill). Pensla potatisarna med oljan. Strö över salt och valfri krydda.
  3. Kör potatisarna på 160 grader i ca 40 minuter. Tiden kan variera beroende på potatisen storlek och i olika airfryer. Kolla att potatisarna är genomgräddade, om de inte är klara: kör en stund till.