Sconeslimpa

I stället för klassiska scones har jag bakat en limpa av samma deg. Den blir otroligt mjuk och god. Den innehåller bakpulver som jäsningsmedel och behöver inte jäsa före gräddningen. 

Tips! Byta ut 2 dl vetemjöl mot rågmjöl eller grahamsmjöl. Blanda gärna i ½ dl blandade frön i degen.

Tips! Klassiska scones: Degen kan också delas i 9 bitar och formas till runda frallor. Grädda dem i 250 grader i ca 12–13 min, mitt i ugnen.

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Sconeslimpa

1 st

1 msk bakpulver
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
100 g smör, rumsvarmt
3 dl filmjölk (eller mjölk)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda bakpulver, salt och vetemjöl i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det med mjölblandningen. Häll ner filmjölken och blanda ihop allt till en deg.

2. Lägg degen i en limpform klädd med bakplåtspapper . 

3. Strö lite vetemjöl över limpan.

4. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min. Ta upp de ur formen och låt den svalna på ett galler.

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Frallor av havregrynsgröt

Istället för att äta gröten i en tallrik med mjölk kan du grädda frallor och äta den med smör och ost! Ljuvligt gott – och nyttigt! Tillsätt inte bakpulvret innan gröten kallnat för om den fortfarande är varm börjar jäsningsprocessen direkt.
Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Nyttiga, supergoda frallor gjorda av endast havregrynsgröt!

Frallor av havregrynsgröt

Ca 9 st

6 dl havregryn
7 dl vatten
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Koka upp havregryn, vatten och salt till en gröt. 

2. Spola upp kallvatten i diskhon. Ställ hela grötkastrullen i vattnet och låt gröten kallna. 

3. Rör ner bakpulvret och bland ordentligt så det sprids ut i hela gröten. 

4. Klicka ut den klippiga gröten på en plåt med bakplåtspapper. Strö över havregryn.

5. Grädda frallorna mitt i ugnen i ca 16 min. Låt dem kallna på ett galler. Det är viktig att brödet kallnar helt innan ni skär itu frallorna. 

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Microbröd på 1 minut

Snabbaste brödet som finns och man kan inte tro att det är bakat i mikron. Blixtsnabbt bröd som är klart på bara några minuter. Supergott bröd!

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Microbröd på 1 minut

1 st bröd

1 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 krm salt
2 tsk rapsolja
1/2 dl vatten

GÖR SÅ HÄR

1. Blanda ihop alla torra ingredienser. Blanda olja och vatten och rör ner det i de torra ingredienserna. Blanda till en kladdig deg.

2. Tryck ut degen på en mjölad assiett (liten tallrik) med mjölade händer.

3. Nagga brödet med en gaffel.

4. Kör brödet i mikron på högsta effekt i ca 1 min. Gräddningstiden kan variera i olika ugnar eftersom effekten på ugnarna är olika. Kör i några sekunder till om brödet inte är klart.

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Frukostlimpa som bara jäser en gång

Denna limpa har en frasig yta garnerad med sesamfrön. En fantastiskt god kombo och ett mycket lättbakat bröd som bara jäser en gång direkt i formen (valfria frön på toppen går bra!)

Tips! Byt ut 2 dl vetemjöl eller rågsikt till grahamsmjöl eller rågmjöl om du vill ha ett fiberrikare bröd.

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Tips! Kalljäsning: gör degen på kvällen och lägg den i limpformen. Låt den jäsa övertäckt i kylen över natten. Ta fram den ur kylskåpet, sätt på ugnen och grädda på morgonen!

Frukostlimpa som bara jäser en gång

1 st limpa

25 g jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
2 msk rapsolja
3 dl rågsikt
4 dl vetemjöl

(eller 7 dl rågsikt eller vetemjöl)

Garnering
1 ägg, uppvispat eller vatten
2 msk sesamfrön

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop till en kladdig deg och knåda degen i några minuter (gärna i en bakmaskin). 

2. Rulla degen i mjöl och forma den till en limpa. Lägg den i en limpform, klädd med bakplåtspapper.

3. Pensla degen med ägg eller vatten och strö över sesamfrön.

4. Låt degen jäsa i ca 45 min utan bakduk. Sätt ugnen på 250 grader. 

5. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 40 min. Sänk värmen till 200 grader efter 10 minuter.

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Fröscones

De här frallorna behöver inte jäsa och kan snabbt slängas ihop innan frukost eller servera till en fräsch sallad eller varm soppa. Frön är gott, nyttigt och perfekt att ha i bröd!

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Fröscones

9 st

1 msk bakpulver
1 tsk salt
2 dl blandade frön, valfria
6 dl vetemjöl (eller 2 dl grahamsmjöl + 4 dl vetemjöl)
3 msk rapsolja
4 dl filmjölk, yoghurt eller kvarg

Garnering
valfria frön

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda bakpulver, salt, frön och vetemjöl i en bunke. Blanda ordentligt. 

2. Tillsätt oljan och filmjölken och rör ihop allt till en lite kladdig deg.

3. Klicka ut nio frallor på en plåt klädd med bakplåtspapper, använd två matskedar. 

4. Strö över rikligt med valfria frön från frallorna och tryck till dem lite så de fastnar.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna på plåten.

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!