Pizza bakad limpform håller sig supersaftig länge och är enkel att skära i skivor med en kniv. Ta med den på utflykten eller servera den på buffén. Den är också god som tillbehör till en soppa eller fräsch sallad. Frys gärna in limporna och ta fram och tina dem när de ska serveras. Värm dem lite lätt så smakar de som nybakta!
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här)
Pizzalimpa
2 st
25 g jäst
3 dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
2 msk rapsolja
8–10 dl vetemjöl
Tomatsås (färdigköpt på burk går också bra)
2 dl krossade tomater
½ dl tomatpuré
1 msk torkad oregano
Fyllning
ca 200 g rökt skinka, strimlad
ca 300 g ost, riven
färsk eller torkad oregano
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
2. Dela degen i två bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel, ½–1 cm tjock.
3. Tomatsås: Blanda ihop krossade tomater, tomatpuré och oregano. Bred ut såsen på degplattorna.
4. Strö ut skinka, ost och oregano på degplattorna.
5. Rulla ihop degplattorna från långsidan.
6. Lägg längderna i limpformar, ca 1 ½ liter, klädda med bakplåtspapper. Tryck ihop dem lite lätt om de är längre än formen. Låt dem jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla dem vatten och strö över lite oregano.
7. Grädda limporna längst ner i ugnen i 30–35 min. Låt dem svalna i formarna.