Bloggar

Randig rabarberkaka

DAGENSRECEPT

rabarberkaka1

Äntligen växer rabarbern så det knakar ute i rabatterna. Jag har bakat årets första rabarberkaka som jag är grymt nöjd med. Den är både galet god och snygg att servera. En perfekt kombo!

Om man inte har rabarber hemma, men är sugen på att baka går det lika bra att lägga äpplen eller päron på toppen. Kardemumman går att byta ut till kanel om man gillar det bättre!

Rabarberkaka i stekpanna – klicka här för recept!
Rabarberkaka i stekpanna – klicka här för recept!

  Här finns fler läckra recept med rabarber – klicka här! 

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Randig rabarberkaka

25–30 bitar

Saftig, mjuk och makalöst god rabarberkaka som är enkel att göra och snygg att servera.

3–5 rabarberstjälkar (beroende på tjocklek och längd)
ca 2 tsk kardemumma
½–¾ dl florsocker
1 msk potatismjöl eller Maizena majsstärkelse

Smet
3 ägg
2 ¼ dl strösocker
2 ½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
75 g smör, smält
1 ½ dl mjölk
4 ½ dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär rabarberstängerna i smala längder. Skär dem lika långa som formens kortsida. Kör dem i mikron i några minuter så att de blir varma. Då förlorar de spänsten och håller sig raka när man lägger dem på smeten (annars böjer de sig gärna), de mjuknar snabbare i ugnen och suger åt sig socker- och kardemummablandningen.

2. Blanda kardemumma, florsocker och potatismjöl i en skål. Strö det över rabarberstängerna.

3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.

4 . Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, smör, mjölk och vetemjöl. Vispa ihop allt till en slät smet.

5. Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper, ca 22 x 31 cm.

6. Lägg rabarberstängerna tätt ihop ovanpå smeten.

7. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–40 min (känn med provsticka när kakan är klar). Låt den svalna i formen.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär rabarberstängerna i smala längder. Skär dem lika långa som formens kortsida. Kör dem i mikron i några minuter så att de blir varma. Då förlorar de spänsten och håller sig raka när man lägger dem på smeten (annars böjer de sig gärna), de mjuknar snabbare i ugnen och suger åt sig socker- och kardemummablandningen.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär rabarberstängerna i smala längder. Skär dem lika långa som formens kortsida. Kör dem i mikron i några minuter så att de blir varma. Då förlorar de spänsten och håller sig raka när man lägger dem på smeten (annars böjer de sig gärna), de mjuknar snabbare i ugnen och suger åt sig socker- och kardemummablandningen.

2. Blanda kardemumma, florsocker och potatismjöl i en skål. Strö det över rabarberstängerna.

2. Blanda kardemumma, florsocker och potatismjöl i en skål. Strö det över rabarberstängerna.

 

3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.  Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, smör, mjölk och vetemjöl. Vispa ihop allt till en slät smet. 5. Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper, ca 22 x 31 cm.

3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, smör, mjölk och vetemjöl. Vispa ihop allt till en slät smet. Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper, ca 22 x 31 cm.

 

4. Lägg rabarberstängerna tätt ihop ovanpå smeten.

4. Lägg rabarberstängerna tätt ihop ovanpå smeten.

5. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 35 min. Låt den svalna i formen.

5. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 30–40 min (känn med provsticka när kakan är klar). Låt den svalna i formen.

utvald1

rabarberkaka2

 

Hämta fler
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.

Glöm inte att följa mig på
Facebook

Pinterest
@lindasbakskola

Instagram
@lindasbakskola