Fröknäcke är beroendeframkallande! Det finns mängder av olika varianter och recept, men det här är verkligen supergott och enkelt med massor av fröer och flingsalt på toppen. Dessutom är det glutenfritt!
Fröknäcke är gott att äta som det är eller med pålägg som smör, ost och skinka och grönsaker. Det passar lika bra som tilltugg till drinken eller i stället för chips på kvällen och som smörgås till frukost. Även barnen älskar detta fröknäcke. Och det bästa av allt: det är supernyttigt!!!
Byt gärna ut fröerna i receptet om du önskar använda andra sorter. Det viktiga är att totalmängden fröer blir detsamma som i receptet. Även majsmjölet går att byta ut mot kokosmjöl eller vetemjöl.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Fröknäcke
Ca 40 bitar
Ett av de enklaste, nyttigaste och godaste knäckebröd du kan baka.
1 ½ dl havregryn
1 ½ dl majsmjöl
½ dl sesamfrön
½ dl pumpakärnor
½ dl solroskärnor
¾ dl linfrön
1 msk rapsolja
2 krm salt
2 ½ dl vatten
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 160 grader.
2. Blanda ihop alla ingredienser utom vattnet i en skål.
3. Koka upp vattnet och häll det över de andra ingredienserna. Rör om ordentligt.
4. Kavla ut den kladdiga degen till en tunn rektangel mellan två bakplåtspapper. Pensla gärna olja på det undre papperet så att det lätt lossnar efter gräddningen eller använd ett teflonpapper så fastnar det inte alls.
5. Lägg bakplåtspappret med degen på en ugnsplåt. Dra bort det övre papperet från degen.
6. Strö över lite flingsalt. Skär ett rutmönster i degen med en pizzaslicer eller en kniv.
7. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 60 min. Om det fortfarande är lite segt i mitten låter du brödet stå kvar i ugnen på eftervärmen.