Bloggar Lindas Bakskola Lindas matbröd Okategoriserade

Källarfranska

Dagensrecept

Dagensrecept

Klassiska källarfranskor är fantastiskt goda! De är mjuka, saftiga, enkla att göra och innehåller få ingredienser. De har en rykande åtgång och är ofta barnens favoritbröd. Baka en sats och frys in de som blir över. Ta fram och tina upp så mycket du ska äta för stunden.

källarfranska2

KALLJÄSNING:
På kvällen: Gör degen enligt receptet och använd rumsvarmt vatten i stället för fingervarmt i degen. Låt den färdiga degen jäsa i ca 45 min i rumstemperatur.  Baka ut frallorna på en plåt och låt dem jäsa under bakduk i kylen under natten.
På morgonen: Ta fram bröden i rumstemperatur. Sätt på ugnen och grädda bröden enligt receptet.

Baka dubbel sats! Om du vill använda hela jästen gör du en dubbel sats bröd.

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Källarfranska

30–34 st

Sockret i degen tillsätts för en effektivare jäsning men det förbränns under jäsningsprocessen.

25 g jäst
5 dl mjölk, fingervarmt
2 msk rapsolja
2 tsk salt
1 msk strösocker
4 dl rågsikt
7–9 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.

2. Tillsätt olja, salt, socker, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka.

3. Låt degen jäsa under bakduk i 45–60 min.

4. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i fyra delar och rulla bitarna till längder. Skär varje längd i ca 8 skivor med en vass kniv eller en degskrapa.

6. Doppa snittytan på degbitarna i vetemjöl. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

7. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. De ska vara ljusa och inte få för mycket färg under gräddningen. Låt dem svalna under en bakduk på ett galler.

1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk i
1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk i 45–60 min.
steg2
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i fyra delar och rulla bitarna till längder. Skär varje längd i ca 8 skivor med en vass kniv eller en degskrapa.

 

3. Doppa snittytan på degbitarna i vetemjöl. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
3. Doppa snittytan på degbitarna i vetemjöl. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. De ska vara ljusa och inte få för mycket färg under gräddningen. Låt dem svalna under en bakduk på ett galler.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. De ska vara ljusa och inte få för mycket färg under gräddningen. Låt dem svalna under en bakduk på ett galler.

källarfranska3

källarfranska1

 

 

Kommentarer inaktiverade.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Randig rabarberkaka

Saftig och makalöst god rabarberkaka som är enkel att göra och snygg att servera.

0

Fiberrika havregrynsfrallor

Rustika, fiberrika havregrynsbröd som är saftiga och välsmakande.

0

Fröknäcke

Ett av de enklaste, nyttigaste och godaste knäckebröd du kan baka.

0

Omvandlingstabell / måttomvandlig

Omvandlingstabell för olika bakingredienser. T ex hur mycket väger 1 dl strösocker?

0

Nutellasockerkaka

Ljuvligt god sockerkaka med krämig & god Nutella inuti och på toppen.

0

Kardemumma- & hallonrutor i långpanna

En läcker kardemummakaka med hallon som är hur lätt som helst att baka.

0

Rågkusar i långpanna

Fiberrika, saftiga rågrutor som är enkla att baka.

0

Kardemummakaka

En riktigt läcker och god klassiker som går snabbt och lätt att röra ihop.

0

Vanilj- och mjölkchokladkrans / vetekrans

En supersnygg krans som garanterat gör succé med den läckra choklad- och vaniljfyllningen. ­

0

Saftiga tekakor

Luftiga och himmelskt goda tekakor som älskas av både stora och små.

0

Hamburgerbröd

Hembakta, förstklassiga hamburgerbröd som gör burgarna ännu godare!

0