Det här är ett av mina favoritbröd som jag ofta bakar när vi får gäster. Under sommarsemestern gör jag det minst en gång i veckan. Det är såååå gott och perfekt att ta med ut på sjön, till stranden, till en sallad, på buffén eller som tilltugg till en fördrink innan maten. Brödet är gott varmt, som kallt eller ljummet!
Innehållet i brödet brukar jag variera. Det går bra att fylla det med skinka, medvurst, bacon, vanlig riven ost, fetaost, soltorkade tomater eller vad du själv tycker är gott! Det är bara fantasin och smaken som sätter gränser.
Vill man ha ett grövre bröd kan man byta ut 1–3 dl av vetemjölet till grahamsmjöl, rågmjöl eller rågsikt.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola
Salami- & mozzarellabröd
2 st
Ett lyxigt, fantastiskt gott och matigt bröd som kan fyllas efter egen smak. Perfekt på buffén och picknicken!
25 g jäst
4 dl vatten, fingervarmt
2 msk rapsolja
1 ½ tsk salt
10–11 dl vetemjöl
Fyllning
ca 200 g rökt salami i skivor
oregano, torkad eller färsk
ca 200 g mozzarella
Garnering
flingsalt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med vattnet. Tillsätt olja, salt, och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Dela degen i två delar. Kavla ut varje bit till en rektangel, 1/2–1 cm tjock på ett mjölat bakbord.
4. Lägg ut hälften av salamiskivorna, oregano och smulad mozzarella på varje degplatta.
5. Rulla ihop degplattorna från långsidan till rullar.
6. Lägg degrullarna lite böjda på varsin plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med vatten och strö över flingsalt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Grädda bröden mitt i ugnen i 20–25 min. Sänk värmen direkt till 230 grader.