Lättgjord, otroligt saftig kardemummakaka som är en riktig klassisk favorit. Den innehåller ingredienser man oftast har hemma och har en rykande åtgång på fikabordet. Smeten är superenkelt att göra och ägget och sockret behöver inte vispas fluffigt.
Filmjölken kan bytas ut mot mjölk, men det blir en lite saftigare och härligare konsistens med filmjölk.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Gammaldags kardemummakaka
Ca 12 bitar
100 g smör, smält (låt det svalna)
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
1 ägg
2–3 tsk kardemummakärnor, stötta
2 ½ dl filmjölk (mjölk funkar också, men filmjölk gör den lite saftigare)
Garnering
ca 2 msk pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop det smälta smöret och strösocker i en bunke. Blanda bakpulver och vetemjöl och rör ner det ihop med resten av ingredienserna i bunken. Blanda ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter. Strö över pärlsocker.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 45 min. Låt den svalna i formen.