Snabbaste hallonpajen med en härlig mördeg som blir underbart knaprig och spröd under gräddningen. Så himla god – jag älskar den!
En lyxig, storfavorit som är enkel och går fort att göra. Den innehåller ingredienser man oftast har hemma vilken vilket gör att man kan slänga ihop den snabbt om man vill bjuda på fika när man får oväntad besök eller blir sugen.
Tips!
Den hackade sötmandeln på toppen ger en god, knaprig smak. De kan uteslutas helt eller bytas ut mot hackade hasselnötter, solroskärnor eller pärlsocker.
Mördegsinbakad hallonpaj
6–8 bitar
100 g smör, rumsvarmt
2 msk strösocker
1 nypa salt
2 ¼ dl vetemjöl
Fyllning
ca 200 g hallon, frysta eller färska
strösocker
Garnering
20 g sötmandel, hackad
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smöret med strösocker, salt och vetemjöl till en deg.
2. Kavla ut degen till en rektangel, ca 3–4 mm tunn på ett bakplåtspapper.
3. Lägg hallonen i en ca 8 cm bred längd i mitten på degen.
4. Strö strösocker över hallonen.
5. Vik högra kanten över äpplena (vik med bakplåtspapperet och drag sedan bort det så går degen inte sönder så lätt).
6. Vik den vänstra degkanten över den högra (vik med bakplåtspapperet och drag sedan bort det).
7. Vänd på rullen så degskarvarna ligger nedåt. Strö över sötmandeln.
8. Gräddan pajen mitt i ugnen i 25–30 min. Låt den svalna på plåten. Servera den gärna med vaniljsås, vispgrädde eller vaniljglass.