TÅRTORNAS TÅRTA Ljuvligt god, fluffig jordgubbsmoussetårta på en underbart god browniebotten – tårtornas roll´s royce! Choklad och fluffig jordgubbsmousse är en perfekt kombination. Denna tårta passar på alla kalas; allt från stora fester, till buffé, skolavslutningar, student eller barnkalas.
Jordgubbsmoussetårta på browniebotten
Botten
100 g smör, smält
2 ½ dl strösocker
½ dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl
Jordgubbsmousse
6 gelatinblad
ca 500 g jordgubbar, frysta eller färska
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde
Dekoration
jordgubbar
florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Klä botten och kanten på en springform, 23–24 cm i diameter, med bakplåtspapper. Häll smeten i formen. Grädda bottnen mitt i ugnen i 22–24 min. Låt den kallna helt i formen.
3. Jordgubbsmousse: Lätt gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 min.
4. Vispa äggulor och florsocker pösigt i en bunke.
5. Vispa grädden fluffig, men inte för hårt.
6. Mixa jordgubbarna till puré. Värm upp ca 1 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur dem och smält ner dem i de varma jordgubbarna. Blanda dem med resten av jordgubbarna och rör om.
7. Blanda ihop jordgubbspurén, äggulorna och grädden.
8. Bred ut jordgubbsmoussen över browniebottnen och låt den stå och stelna i kylen i 5–6 timmar.