MUMS! Drömgod kolatårta med en kladdkakebotten och ett täcke av den allra ljuvligaste chokladkolakrämen. Godare än så här blir det knappast 🙂 Passar både som dessert, kalastårta eller till finfikat. Servera gärna med vaniljglass eller vispgrädde och färska bär.
TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram, Facebook & Snapchat för mer inspiration & flera recept!
Kolla in alla mina enkla och goda steg-för-stegrecept på bloggen här!
Här hittar du fler goda och enkla recept!
Kolatårta
Ca 15 bitar
200 g smör, smält
5 dl strösocker
1 dl kakao
2 krm flingsalt (eller 1 krm vanligt salt)
1 msk vaniljsocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
Chokladkolakräm
75 g smör
½ dl strösocker
½ dl ljus sirap
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl vispgrädde
200 g mörk, ljus eller mjölkchoklad
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, kakao, salt och vaniljsocker. Blanda ordentligt. Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbar kant, 23–24 cm i diameter (bröa med ströbröd eller kokos).
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–34 min. Låt den kallna i formen.
4. Chokladkolakräm: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, sirap, kakao, vaniljsocker och grädde. Låt blandningen puttra på svag värme i ca 5 min.
5. Bryt chokladen i bitar och blanda ner dem i smeten och blanda till en slät smet.
6. Häll chokladkolasmeten över kladdkakan. Låt kakan stå i kylen i några timmar så krämen stelnar. Servera gärna kakan med vispgrädde och färska bär.