Lättbakad, fantastiskt god filmjölkslimpa som inte behöver jäsa. Det tar bara några minuter att röra ihop den kladdiga degen och sedan sköter sig brödet själv i ugnen. Skiva upp limpan i skivor och frys in till veckans frukostar!
Tips!
Rågmjölet kan bytas ut mot grahamsmjöl. Smaksätt gärna limpan med hasselnötter, 1 dl frysta lingon eller russin.
TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!
Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!
Grov filmjölkslimpa
1 st
3 dl vetemjöl
2 dl grovt rågmjöl (fint rågmjöl går lika bra)
2 dl havregryn
2 tsk bikarbonat
1 ½ tsk salt
1 dl linfrön
4 ½ dl filmjölk
1 dl mörk sirap
Garnering
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
2. Tillsätt filmjölk och sirap och rör ihop allt till en kladdig smet.
3. Häll upp smeten i en limpform, ca 1 1/2 liter, klädd med bakplåtspapper.
4. Strö lite vetemjöl på ytan.
5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min. Lägg över ugnsfolié i slutet av gräddningen om den blir för brun på ytan. (Öppna och stäng luckan snabbt så inte värmen åker ut). Låt limpan svalna inlindad i en handduk. Vänta tills den kallnat innan du skär den i skivor. [caption id="attachment_39699" align="alignnone" width="860"] 1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.[/caption] [caption id="attachment_39700" align="alignnone" width="860"] 2. Tillsätt filmjölk och sirap.[/caption] [caption id="attachment_39701" align="alignnone" width="860"] 3. Rör ihop allt till en kladdig smet.[/caption] [caption id="attachment_39702" align="alignnone" width="860"] 4. Häll upp smeten i en limpform, ca 1 1/2 liter, klädd med bakplåtspapper. Strö lite vetemjöl på ytan.[/caption] [caption id="attachment_39703" align="alignnone" width="860"] 5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min. Lägg över ugnsfolié i slutet av gräddningen om den blir för brun på ytan. (Öppna och stäng luckan snabbt så inte värmen åker ut). Låt limpan svalna inlindad i en handduk. Vänta tills den kallnat helt innan du skär den i skivor.[/caption]