SUPERSAFTIGA, MJUKA FRUKOSTFRALLOR Ett mycket lättgjord bröd som passar både till frukost, mellis, på buffén eller som måltidsbröd till en sallad eller soppa. Jäsningstiden har jag satt till ca 1 timme, men det viktigaste är att degen jäser till ungefär sin dubbla storlek och det kan ta olika lång tid beroende på värmen i köket.
Tips! Om man vill påskynda jäsningen kan man spola upp varmt vatten i diskhon och ställa ner bunken. Lägg på en tallrik som lock. Då jäser degen snabbare!
Tips! Byt ut 3 dl vetemjöl mot grahamsmjöl eller rågmjöl om du vill ha ett fiberrikare bröd. Det går också bra att tillsätta ca 1 dl valfria frön i degen.
Mjuka frukostfrallor
Ca 20 st
50 g jäst
7 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
½ dl rapsolja
16–17 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Kör den i en hushållsmaskin i ca 5 min eller knåda den kraftigt för hand. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
2. Dela degen i ca 20 bitar, för hand, med en sax eller kniv. Rulla varje bit i lite vetemjöl. De behöver inte formas utan låt formen variera och vara lite slarvig. De blir släta och fina när de jäser och gräddas.
3. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–14 min. Låt dem svalna på ett galler.
[caption id="attachment_55114" align="alignnone" width="860"] 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Kör den i en hushållsmaskin i ca 5 min eller knåda den kraftigt för hand. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.[/caption]
[caption id="attachment_55115" align="alignnone" width="860"] 2. Dela degen i ca 20 bitar, för hand, med en sax eller kniv. Rulla varje bit i lite vetemjöl. De behöver inte formas utan låt formen variera och vara lite slarvig. De blir släta och fina när de jäser och gräddas.[/caption]
[caption id="attachment_55116" align="alignnone" width="860"] 3. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.[/caption]
[caption id="attachment_55125" align="alignnone" width="860"] 4. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–14 min. Låt dem svalna på ett galler.[/caption]