Saftiga, goda havregrynsgrötfrallor! Gröt i degen gör bröden oerhört saftiga och hållbarare. Jag älskar dessa bröd. De är mättande och konsistensen är underbar. Mängden vetemjöl i degen kan variera lite beroende på hur fast gröten är. Degen ska vara smidig, inte för tung och kompakt.
TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här)
Havregrynsgrötfrallor
16–20 st
Gröt
3 dl havregryn
6 dl vatten, kallt
50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ½ tsk salt
2 msk rapsolja
8–10 dl vetemjöl
Garnering
havregryn
GÖR SÅ HÄR
1. Koka ihop havregryn och vatten till en gröt i en kastrull. Låt den svalna.
2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt gröt, salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Knåda igenom degen och rulla den i vetemjöl. Klipp den i 16–20 lika stora bitar.
4. Lägg degbitarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 11–13 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.