surdeg

En surdegsgrund kommer igång bättre om man tillsätter vildjäst. Vildjäst finns i russin, aprikoser och rivet äpple. När man lägger t ex russinen i varmt vatten i ett par dagar frigör sig vildjästen ner i vattnet. Därefter är det perfekt att göra surdegsgrunden av russinvattnet. Surdegsgrunden jäser snabbare och bättre av vildjästen.

Dag 1
Blanda 3 dl varmt kranvatten med 100 g russin (ekologiska). Låt stå i rumstemperatur i 3 dagar. Russinen ska vara täckta med vatten.

Dag 4
Det har nu bildats vildjäst i vattnet av russinen. Sila bort russinen och häll russinvattnet i en rymlig skål/bunke. Tillsätt 2 1/2 dl vetemjöl i russinvattnet. Rör om ordentligt. Täck skålen med plast. Gör ett litet hål i plasten så surdegen kan andas. Låt stå i rumstemperatur i 2 dygn.

Dag 6
Mata surdegen med 2 dl vatten, rumsvarmt och 2 1/2 dl vetemjöl. Rör om ordentligt och låt det stå i rumstemperatur i 1 dygn. Sedan är den klar för användning.

Så här fortsätter du sköta din surdeg:
Förvara surdegen i kylen. Mata den ca 1 ggr/vecka enligt punkt 4. Ta fram surdegen 1 dygn innan du ska använda den så den vaknar till liv och bubblar ordentligt.

En surdeg ska bubbla ordentligt, då är den pigg och frisk. Om den inte bubblar eller har ”skurit sig” är det bara att mata den med mer vetemjöl och vatten. Den ska vara ungefär som en våffelsmet i konsistensen. Det är nästan omöjligt att ”döda” en surdeg. Det finns alltid lite vildjäst kvar i degen. Mata den med mjöl och vatten när den inte mår bra.

Det går lika bra att göra surdegsgrunden på rågmjöl om man vill ha en rågsurdeg.