En supersaftig limpa som bara jäser en gång direkt i formen! Tips! Frys in den i skivor och ta fram vid behov.
Tips kalljäsning! Gör degen på kvällen och låt limpan jäsa i kylen hela natten och grädda när du vaknar!
Frukostlimpa
1 st
25 g jäst
3 dl mjölk eller vatten, fingervarm
1 tsk salt
2 msk rapsolja
4 dl vetemjöl
4 dl rågsikt
Garnering
vatten
sesamfrön
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i mjölk eller vatten. Tillsätt salt, rapsolja, vetemjöl och rågsikt. Blanda ihop allt till en smidig, lätt kladdig deg. Forma den till en limpa (rulla degen i mjöl så det inte kladdar). Lägg den i en limpform med bakplåtspapper.
2. Klipp djupa snitt i degen med en sax eller skär djupa snitt med en kniv.
3. Pensla limpan med vatten och strö över sesamfrön. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 30 min. Sänk värmen till 225 grader när du sätter in brödet. Låt limpan svalna i formen.
Lättbakat bröd. Ersatte rågsikten med grahamsmjöl, totalt 0,5 dl mindre, det blev väldigt bra!