TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)
Lättgjord och vansinnigt god blomkålsgratäng som kan ätas som tillbehör till det mesta; kött, kyckling, korv, vegorätter eller till en fräsch sallad och lite bönor.
Tips! Tillsätt en grönsaksbuljong tärning i mjölken om du vill ha en matigare smak. Byt ut blomkål mot broccoli.
Blomkålsgratäng
1 stort blomkålshuvud (ca 1 kg)
6 dl mjölk, kall
1/2 dl vetemjöl
salt
peppar
ca 1 dl riven ost (eller mer om man vill det)
GÖR SÅ HÄR
- Sätt ugnen på 230 grader. Dela blomkålen i mindre bitar (buketter). Koka den i en stor kastrull med vatten i ca 5 min. Häll blomkålen och häll bort vattnet i ett durkslag. Låt blomkålen rinna av medan du gör mjölken.
2. Sås: Häll den kalla mjölken i en kastrull. Tillsätt vetemjöl och blanda ordentligt med en visp tills mjölet är utvispat.
3. Sätt på värmen och låt mjölken och vetemjölet puttra på låg värme tills det tjocknar. (Mjölk bränns lätt så sätt inte på för hög värme). Rör om ofta. Salta och peppra lagom.
4. Lägg blomkålen i en ugnsfast form. Häll över mjölkblandningen. Strö över ost (kan uteslutas).
5. Grädda i ugnen i 25–30 min eller tills gratängen får lite fin färg och puttra i botten.
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)
Ugnsvärme?? På blomkålsgratängen 🤔
230 grader.
Wow vad gott det var. Första men inte sista gången som tillbehör till kyckling, råris och sötpotatis