Lättbakat och saftigt bröd med en härlig smak av vitlök. Det är både trevligt och gott att bjuda med det fina brödet. Bryt loss en bit från den runda kakan till middagen. Det är också ett perfekt bröd att duka upp med på en buffé. Eller packa ner det i picknickkorgen när du ska på utflykt. Brödet innehåller vanliga ingredienser som man oftast har hemma vilket gör det enkelt och bekvämt att snabbt slänga ihop en deg.
Tips! Om du vill kan man jäsa brödet endast EN gång på plåten istället, men då blir jäsningstiden ca 1 timme istället.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Runt vitlöksbröd
16 bitar
25 g jäst
2 ½ dl vatten, ljummet
1 tsk salt
2 msk rapsolja
6–8 dl vetemjöl
Garnering
1 vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
flingsalt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 45–50 min.
2. Tryck ut degen till en rund kaka, ca 2 cm tjock, på en plåt med bakplåtspapper. Dela degen i sexton bitar med en degskrapa eller kniv. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pressa vitlökslyftan i en skål och blanda med oljan. Pensla blandningen på degen. Strö över flingsalt.
3. Grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min. Låt det svalna på ett galler.