Mycket lättbakat och gudomligt gott långpannebröd med flingsalt på toppen. Servera gärna brödet till en sallad, soppa, festlig måltid, på buffén eller ta med det på picknicken. Ja, detta bröd passar till det mesta! Och det är snyggt och trevligt att servera! Ett toppenbröd helt enkelt 😉
Snabbjäsning – Tips om du har bråttom!
Hoppa över jäsningen i bunken och baka ut degen direkt i långpannan. Sätt ugnen på 50 grader. Täck över formen med en handduk. Sätt in formen i ugnen och låt den jäsa där inne med öppen ugnslucka i ca 30 min. Ta sedan ut brödet, sätt på ugnen på full värme, 250 grader, och grädda enligt receptet när ugnen blivit ordentligt varm. Då spar du lite tid.
Om brödet får jäsa två gånger blir det något fluffigare, men om man äter det direkt efter gräddningen är det ljuvligt gott ändå.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Randigt brytbröd med flingsalt
1 långpanna
25 g jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
2 msk rapsolja eller olivolja
7–8 dl vetemjöl
Garnering
flingsalt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Tips! Du kan hoppa över första jäsningen, läs tipset ovan!
2. Platta ut degen i en långpanna, ca 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.
3. Dela degen i ca 2 cm breda längder med en degskrapa. Låt den jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pensla brödet med vatten och strö över flingsalt.
5. Grädda brödet mitt i ugnen i 8–12 min. Låt det svalna i formen.