Otroligt häftig semla i form av en baguette. Bullen är supersaftig och god. Skär en bit i precis den storlek du vill ha. Antingen en jättebit eller en smal remsa. Perfekt! Äntligen kan du bestämma själv exakt hur mycket semla du vill äta. Semlans form kommer garanterat göra succé på fikabordet.
Semmelbaguette
1 st
25 g jäst
1 ½ dl mjölk, fingervarm
½ dl strösocker
1 krm kardemummakärnor, mortlade
1 nypa salt
1 ägg
50 g smör, rumsvarmt
4–6 dl vetemjöl
Fyllning
200 g mandelmassa
2–3 msk mjölk
Garnering
florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Rulla ut den till en längd, lika lång som ugnsplåten. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
3. Skär sneda snitt i degen med några centimeters mellanrum. Låt dem jäsa under bakduk i ca 45 min. Sätt ugnen på 230 grader.
4. Pensla längden med uppvispat ägg.
5. Grädda baguetten mitt i ugnen i 14–16 min. Låt den kallna på ett galler.
6. Skär av ett lock på baguetten.
7. Gröp ur en mittsträng på botten. Blanda ihop mandelmassan med lite mjölk till en kladdig massa. Lägg massan i strängen på bottnen.
8. Vispa grädden och bred ut eller spritsa den på botten. Sätt på locket. Pudra över florsocker före servering.