Maryland Cookies minns jag redan från barndomen. Kakorna är spröda och gudomligt goda, fyllda med choklad och hasselnötter. Jag har gjort min egen variant av dem och är mycket nöjd med resultatet. Nästan godare än originalet till och med.
Gräddningstips!
Provgrädda några kakor innan du stoppar in en hel plåt med kakor så du vet hur länge de bör gräddas i just din ugn eftersom värmen ofta varierar i olika ugnar. Jag råkade grädda min andra plåt lite för länge. Kakorna blev inte brända, men lite för hårda. De ska vara spröda och lätta att tugga på, då är de som godast! Tänk på att kakorna är lite mjuka när de kommer ut ur ugnen och får den rätta konsistensen när de kallnat.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola
Hembakta Maryland Cookies
Ca 40 st
Spröda småkakor fyllda med smarrig choklad och hackade nötter.
¾ dl hasselnötter
100 g mörk choklad
125 g smör
1 dl råsocker
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 ägg
1 nypa salt
4 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Hacka hasselnötterna och chokladen halvgrovt.
3. Blanda ihop alla ingredienser utom nötter och choklad till en deg. Knåda inte degen för då blir glutentrådarna för starka och kakorna sega.
4. Blanda ner nötter och choklad i degen.
5. Dela degen i två bitar. Rulla dem till två rullar, ca 4 cm i diameter. Skär dem i skivor, ½–1 cm tjocka. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.
6. Grädda kakorna mitt i ugnen i 9–13 min. Ugnsvärmen kan variera i olika ugnar. Låt dem svalna på plåten.