Hönökakor är ett populärt köpebröd, men det är mycket godare (och roligare) att baka dem själv! De är så vansinnigt goda, dessa platta, härliga bröd! De går bra att frysa in så kan man ta fram efter behov.
Hönökakor
Ca 8 stora runda kakor
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
100 g smör, rumsvarmt
1 dl ljus sirap
2 tsk salt
6 dl rågsikt
11–12 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills den lösts upp. Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 45 min.
2. Dela degen i ca 8 bitar. Kavla ut dem till runda kakor, ca 27 cm i diameter. Kavla sista varvet med en kruskavel. Nagga ordentligt med en gaffel om du inte har någon kruskavel.
3. Lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i 20–25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 6–8 min. Håll koll på att de får lagom färg. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.