Frasig marängtårta med fluffig bärgrädde och choklad ringlad på toppen! Magiskt god tårta som passar alla sommarens kalas, fester, avslutningar, midsommar och middagsbjudningar. Hallonen kan bytas ut mot valfria bär och frukt.
Tips! Baka en gudomligt god marängtårta i långpanna – klicka här för recept!
Marängtårta
10–12 bitar
Marängbotten:
4 äggvitor
2 ½ dl strösocker
1 msk majsstärkelse
1 tsk vitvinsvinäger
6 tips på olika fyllningar:
1. Hallongrädde (på bilden ovan)
5 dl vispgrädde
2 dl vaniljkräm
hallon
florsocker
2. Blåbärsgrädde
ca 5 dl vispgrädde
2 dl vaniljkräm
blåbär
florsocker
3. Drottninggrädde
ca 5 dl vispgrädde eller vit chokladmousse
2 dl vaniljkräm
blåbär + hallon
florsocker
5. Vit chokladmousse + bär
vit chokladmousse (klicka för recept)
Toppa med valfria bär, t ex hallon, blåbär, jordgubbar, röda vinbär
2 dl vaniljkräm
6. Lemon curd + vispgrädde + bär
1 sats hemgjord lemon curd
4–5 dl vispgrädde
2 dl vaniljkräm
färska bär
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 150 grader. Dela på äggen och separera vitorna och gulorna i olika skålar.
2. Häll äggvitorna och strösockret i en rostfri skål (eller glas).
3. Ställ skålen över ett lätt kokande vattenbad. Rör om hela tiden tills sockerkristallerna smält. Ta bort skålen direkt när de smält.
4. Vispa ägg- och sockerblandningen till en fluffig maräng. Tillsätt majsstärkelse och vitvinsvinäger i slutet. Vispa en stund till.
5. Bred ut marängsmeten på en plåt med bakplåtspapper. Forma marängen till en rund tårtbotten, ca 10 cm hög.
6. Skapa ett mönster på kanten av marängbottnen genom att dra fåror tätt intill varandra runt hela tårtan, med en spatel eller sked, nedifrån botten och snett upp. Forma en grund grop i mitten.
7. Grädda marängbottnen mitt i ugnen i ca 1 tim och 40 min. Sänk värmen till 100 grader direkt när du sätter in bottnen (viktigt för annars blir marängen ljusbrun i färgen!).
8. Garnera marängbottnen med någon av fyllningarna ovan!