Tips! Baka filmjölkslimpa på 5 minuter + gräddning – klicka här för recept!
Oerhört saftiga, goda grötfrallor som är lätta att baka. Degen trycks ut direkt på plåten och de blir mycket saftiga både av gröten i degen och att den gräddas ihop på en plåt.
TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här)
Grötbröd som bara jäser en gång
1 plåt
Gröt
3 dl havregryn
5 dl vatten
1 krm salt
Deg
50 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
3 msk rapsolja
7 dl rågsikt
7 dl vetemjöl (eller 14 dl vetemjöl)
GÖR SÅ HÄR
1. Koka ihop havregryn, vatten och salt till en gröt i en kastrull.
2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen är upplöst. Tillsätt gröten, salt, rapsolja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en lite kladdig deg.
3. Stjälp ut degen på en plåt, täckt med bakplåtspapper.
4. Strö vetemjöl över degen och platta ut degen med mjölade händer.
4. Skär degen i rutor (4 x 3 eller 4 x 6 beroende på önskad storlek) med en degskrapa eller kniv. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Grädda brödet mitt i ugnen i 16–18 min. Låt brödet svalna på plåten.
Tips! Baka nyttig havregrynslimpa utan mjöl, superenkel och ljuvligt god – klicka här för recept!
Supergott bröd! Och enkelt att baka med en jäsning i långpanna.