En mycket lättgjord tårta som ursprungligen kommer från den mjuka kakan med samma namn pensionärskaka. Obs! Fyllningen ska vara lös och rinnig.
PENSIONÄRSTÅRTA
Ca 12 bitar
3 st ägg
3 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 dl vatten, kokhett
Vaniljfyllning, fyllning 1:
50 g smör
½ dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
Fyllning 2:
200 g hallon
2 dl vaniljkräm
Garnering
3 dl vispgrädde
några söndersmulade halon
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en skål. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det ihop med det kokheta vattnet i smeten. Rör till en smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 23–24 cm i diameter.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–33 min. Låt den kallna i formen.
4. Vaniljfyllning: Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen och blanda ner mjölken och vaniljsockret. Rör om till en rinnig smörsås.
5. Dela kakan på mitten till två bottnar.
6. Häll hälften av smörfyllningen på ena bottnen och andra hälften på den andra. Bred samtidigt ut det med en spatel eller baksidan av en sked.
7. Bred ut mosade hallon på båda bottnarna. Lägg ena bottnen på en tallrik. Bred ut ett lager vaniljkräm på bottnen.
8. Lägg den andra bottnen ovanpå (med hallonen mot vaniljkrämen).
9. Vispa grädden fluffig och spritsa toppar på kakan. Strö över hallonbitar. Pudra över florsocker.