Het kycklinggratäng allt-i-ett. En underbart god, lättlagad och hälsosam maträtt som innehåller 436 kcal/portion (läs hela näringsinnehållet nedan). Denna rätt passar både vardag och fest och portionerna är rejält tilltagna. Om du delar hela rätten i sex portioner blir det 290 kcal/portion. Det är så smart att tillaga alla ingredienser; kyckling, potatis, grönsaker och sås i en och samma ugnsform för smakerna gifter sig med varandra och resultatet blir magiskt gott!
Ingredienser, 4 portioner
- 700 g potatis
- 3 dl vatten
- salt
Grönsaker
- 3 champinjoner
- 1 paprika (eller 1/2 av två olika färger)
- 10 cm purjolök
- 8 cocktailtomater
Sås
- 2 dl gräddmjölk, 6 % fett
- 2 tsk sambal oelek
- 1/2 dl chilisås
- 2 msk mango chutney
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk vetemjöl
- 1 msk kycklingfond
- 1 krm salt
- 600 g kycklingfilé
- 1 msk olja
- salt
- peppar
- chiliflakes
Gör så här
1. Sätt ugnen på 250 grader. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Lägg dem i en ugnsform. Salta på potatisen och häll över vattnet.
2. Sätt in potatisen i ugnen i ca 10 min tills den börjar bli lite mjuk.
3. Skär alla grönsaker i mindre bitar.
4. Ta ut potatisen och häll bort vattnet som är kvar i formen. Sänk värmen till 225 grader. Lägg alla grönsaker på potatisbitarna.
5. Sås: Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke. Rör om ordentligt med en visp.
6. Krydda kycklingfilén med salt, peppar (och ev. chiliflakes för mer hetta). Stek kycklingfiléerna i olja så de får en gyllenbrun stekyta på båda sidor (den ska ej bli genomstekt).
7. Skär kycklingfiléerna i skivor, ca 1 1/2 cm tjocka. Lägg dem ovanpå övriga ingredienser i ugnsformen. Häll över såsen.
8. Grädda längst ner i ugnen i 25–30 min. När det börjar puttra lite lätt bland alla ingredienserna i formen är gratängen klar.
Näringsinnehåll
436 kalorier per person
40 kolhydrater per person
7 g protein per person
5 g fett per person