Så lyckas du med knäck och kola

kolaknäck

Bästa receptet på knäck finns här (se bilden ovan till vänster)!

Godaste receptet på gräddchokladkola finns här (se bilden ovan till höger)!

Hur du kokar smeten är viktigt för att kolan och knäcken ska bli lyckad. Hemligheten ligger i temperaturen.  Här guidar Hembakat dig till den rätta konsistensen.

När du kokar knäck eller kola är det bra att redan från början veta vilken konsistens du vill ha på ditt godis. Ju längre kolan kokar, desto hårdare blir den. Det beror på att värmen stiger successivt och det är koktemperaturen som avgör hur mycket kolan stelnar när den sedan svalnar. Det kan kännas som att temperaturen stiger väldigt långsamt till en början, men håll koll på termometern när den börjar närma sig 115 grader, efter det kan temperaturen nämligen stiga fort.

Kulprovet
Har du ingen hushållstermometer kan du i stället göra ett så kallat kulprov för att ta reda på om kolan eller knäcken är klar.

GÖR SÅ HÄR: Fyll ett vanligt dricksglas med kallt vatten. Ta sedan en tesked och droppa lite av knäcksmeten ner i glaset. Går det att forma smeten med fingrarna till en kula är smeten klar. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta blir den bra till karameller.

122 grader Knäcken och kolan blir ganska mjuk.
125 grader Knäcken och kolan blir seg utan hård yta.
126–130 grader Knäcken och kolan blir segare och lite hård i konsistensen.
130–145 grader Det blir hårda kolor som är lite sega i mitten i stället för mjuk knäck.
150–160 grader Knäcken och kolan blir lika hård som karameller.

Tips! Förvara färdig knäck och kola torrt och svalt i en burk med lock, då kan den hålla sig i upp till tre månader.

Toffifee

toffifee7 toffifee11

LJUVLIGT GOTT GODIS! En hemgjord variant av Toffifee som är enkel att göra och supergod att äta.

Hemgjord Crispy road – ljuvligt gott! Klicka här för länk till receptet!
Hemgjord Crispy road – ljuvligt gott! Klicka här för länk till receptet!
Ljuvligt goda mintchokladrutor – klicka på bilden för recept!
Ljuvligt goda mintchokladrutor – klicka på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Tips! Om du inte vill ha nötter i kan du byta ut mot sötmandlar, en halv Dumlekola i varje form eller marshmallows. Eller så struntar du helt i fyllning, det går bra det med. Förvara godiset i kylen.

Toffifee

Ca 30 st

Fyllning
ca 30 hasselnötter

1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 tsk kakao

Garnering
50–75 g mjölkchoklad eller nougat (valfritt)
ca 3 rutor mörk choklad, smält

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Rosta hasselnötterna i ca 10 min. Rör om några gånger under rostningen. Gnugga bort överflödigt skal med en handduk efteråt.

2. Koka upp vispgrädde, strösocker, sirap och kakao. Låt röran sjuda till ca 120 grader.

3. Ställ ut ca 30 knäckformar på en bricka. Lägg i en nöt i varje.

4. Häll kolasmeten ovanpå nötterna i formarna. Fyll dem till ¾. Ställ dem i frysen i några minuter.

5. Smält mjölkchokladen (eller nougat) över vattenbad och lägg en klick som smälter ut ovanpå kolasmeten. Låt det stelna i frysen i några minuter.

6. Smält lite mörk choklad och lägg en klick på toppen. Låt chokladen stelna i kylen. Förvara dem i kylen.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Rosta hasselnötterna i ca 10 min. Rör om några gånger under rostningen. Gnugga bort överflödigt skal med en handduk efteråt.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Rosta hasselnötterna i ca 10 min. Rör om några gånger under rostningen. Gnugga bort överflödigt skal med en handduk efteråt.
2. Koka upp vispgrädde, strösocker, sirap och kakao. Låt röran sjuda till ca 120 grader.
2. Koka upp vispgrädde, strösocker, sirap och kakao. Låt röran sjuda till ca 120 grader.
3. Ställ ut ca 30 knäckformar på en bricka. Lägg i en nöt i varje.
3. Ställ ut ca 30 knäckformar på en bricka. Lägg i en nöt i varje.
4. Häll kolasmeten ovanpå nötterna i formarna. Fyll dem till ¾. Ställ dem i frysen i några minuter.
4. Häll kolasmeten ovanpå nötterna i formarna. Fyll dem till ¾. Ställ dem i frysen i några minuter.
5. Smält mjölkchokladen (eller nougat) över vattenbad och lägg en klick som smälter ut ovanpå kolasmeten. Låt det stelna i frysen i några minuter.
5. Smält mjölkchokladen (eller nougat) över vattenbad och lägg en klick som smälter ut ovanpå kolasmeten. Låt det stelna i frysen i några minuter.
6. Smält lite mörk choklad och lägg en klick på toppen. Låt den stelna i kylen.
6. Smält lite mörk choklad och lägg en klick på toppen. Låt den stelna i kylen.

toffifee8 toffifee9 toffifee10 toffifee12

Snabb jullimpa

jullimpa2 jullimpa3

fröknäcke
Fröknäcke är också magiskt gott till julskinka och julost! Klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) för mer inspiration & flera recept!
Tips! Här finns mer bra, goda julrecept – klicka här!

Snabb jullimpa

2 limpor

10 dl filmjölk
2 dl mörk sirap
50 g smör, smält

2 tsk malda brödkryddor
1 ½ tsk salt
1 msk bikarbonat
16 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Häll filmjölk, sirap och smör i en bunke. Blanda brödkrydda, salt, bikarbonat och rågsikt. Tillsätt de torra ingredienserna i filmjölksblandningen. Rör ihop allt till en kladdig deg.

2. Häll degen i två limpformar, ca 1 ½ liter, smorda eller klädda med bakplåtspapper.

3. Grädda limporna  längst ner i ugnen i ca 1 tim. Låt den svalna i formen. Limpan håller sig färska och god ett par dagar i en plastpåse i rumstemperatur. Går bra att frysa in!
Tips! Här finns mer bra, goda julrecept – klicka här!

1. Sätt ugnen på 180 grader. Häll filmjölk, sirap och smör i en bunke. Blanda brödkrydda, salt, bikarbonat och rågsikt. Tillsätt mjölblandningen i filmjölksblandningen och rör ihop allt till en kladdig deg.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Häll filmjölk, sirap och smör i en bunke. Blanda brödkrydda, salt, bikarbonat och rågsikt. Tillsätt mjölblandningen i filmjölksblandningen och rör ihop allt till en kladdig deg.
2. Häll degen i två limpformar, ca 1 ½ liter, smorda eller klädda med bakplåtspapper.
2. Häll degen i två limpformar, ca 1 ½ liter, smorda eller klädda med bakplåtspapper.
3. Grädda limporna längst ner i ugnen i ca 1 tim. Låt dem svalna i formarna. Limporna håller sig färska och goda ett par dagar i en plastpåse i rumstemperatur. Går bra att frysa in!
3. Grädda limporna längst ner i ugnen i ca 1 tim. Låt dem svalna i formarna. Limporna håller sig färska och goda ett par dagar i en plastpåse i rumstemperatur. Går bra att frysa in!

jullimpa1 jullimpa4
Tips! Här finns mer bra, goda julrecept – klicka här!

Hemgjord Noblesse

noblesse8

LJUVLIG KRISPIG CHOKLAD Tunna chokladplattor med läcker, krispig krokant. Ett mycket lättgjort och uppskattat godis som går snabbt att göra. Förvara chokladplattorna i kylen!

Crispy road – ljuvligt god! Klicka på bilden för att komma till receptet!
Crispy road – ljuvligt god! Klicka på bilden för att komma till receptet!
Hemgjord Daim – klicka på bilden för recept!
Hemgjord Daim – klicka på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Hemgjord Noblesse

12–15 st

Krokant

¾ dl strösocker
¾ dl sötmandel, finhackad
200 g mörk choklad

GÖR SÅ HÄR

1. Krokant: Smält sockret på medelvärme i en stekpanna (det får inte brännas). Tillsätt den hackade sötmandeln och rör om.

2. Häll upp krokanten på ett bakplåtspapper och låt den stelna. Finhacka krokanten på en skärbräda med en vass kniv.

3. Smält chokladen över vattenbad. Låt den svalna något. Rör ner korkanten (spar 1–2 tsk till garnering).

4. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt eller skärbräda. Klicka ut chokladen med en matsked och bred ut den till runda plattor. Strö över lite krokant. Låt chokladen stelna i kylen.

1. Krokant: Smält sockret på medelvärme i en stekpanna (det får inte brännas). Tillsätt den hackade sötmandeln och rör om.
1. Krokant: Smält sockret på medelvärme i en stekpanna (det får inte brännas). Tillsätt den hackade sötmandeln och rör om.
2. Häll upp krokanten på ett bakplåtspapper och låt den stelna. Finhacka krokanten på en skärbräda med en vass kniv.
2. Häll upp krokanten på ett bakplåtspapper och låt den stelna. Finhacka krokanten på en skärbräda med en vass kniv.
3. Smält chokladen över vattenbad. Låt den svalna något. Rör ner korkanten (spar lite till garnering).
3. Smält chokladen över vattenbad. Låt den svalna något. Rör ner korkanten (spar lite till garnering).
4. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt eller skärbräda. Klicka ut chokladen med en matsked och bred ut den till runda plattor. Strö över lite krokant. Låt chokladen stelna i kylen.
4. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt eller skärbräda. Klicka ut chokladen med en matsked och bred ut den till runda plattor. Strö över lite krokant. Låt chokladen stelna i kylen.

noblesse6 noblesse9 noblesse7

Gräddchokladkola

gräddchokladkola3 gräddchokladkola4

Ljuvligt gott julgodis! Gräddkola är ett måste för mig under julen. Det här är kanske de läckraste, godaste kolorna jag vet! De blir perfekta i konsistensen och är lagom sega och mjuka. Ättikspriten tillsätts för att kolan ska behålla sin fina konsistens och inte sockra sig.

Superläcker, god mjölkchokladfudge – klicka här för recept!
Superläcker, god mjölkchokladfudge – klicka här för recept!

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Gräddchokladkola

Ca 30 bitar

50 g smör
3 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 ½ dl ljus sirap
1 ½ msk kakao
1 nypa salt
½ tsk ättiksprit, 12 % (tillsätts på slutet)

GÖR SÅ HÄR

1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, vispgrädde, sirap, kakao och salt. Koka upp och låt det puttra på medelvärme till ca 125 grader (det tar 20–30 min beroende på temperatur). Rör om emellanåt. Stäng av värmen och tillsätt ättikspriten när temperaturen har nått 125 grader, rör om i ca ½ min.

2. Häll upp kolasmeten i en form, ca 14 x 21 cm, klädd med bakplåtspapper. Det går bra med en lite större form, men då blir kolan plattare. Låt den svalna och stelna.

3. Skär kolan i bitar med en vass kniv. Förvara kolan i en burk med lock.
Fler goda julgodisrecept hittar du här – klicka här!

1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, vispgrädde, sirap, kakao och salt. Koka upp och låt det puttra på svag värme till ca 125 grader (det tar 20–30 min beroende på temperatur. Rör om emellanåt. Stäng av värmen och tillsätt ättikspriten när temperaturen har nått 125 grader, rör om i ca ½ min.
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, vispgrädde, sirap, kakao och salt. Koka upp och låt det puttra på medelvärme till ca 125 grader (det tar 20–30 min beroende på temperatur). Rör om emellanåt. Stäng av värmen och tillsätt ättikspriten när temperaturen har nått 125 grader, rör om i ca ½ min.
2. Häll upp kolasmeten i en form, ca 14 x 21 cm, klädd med bakplåtspapper. Det går bra med en lite större form, men då blir kolan plattare. Låt den svalna och stelna.
2. Häll upp kolasmeten i en form, ca 14 x 21 cm, klädd med bakplåtspapper. Det går bra med en lite större form, men då blir kolan plattare. Låt den svalna och stelna.
3. Skär kolan i bitar med en vass kniv. Förvara kolan i en burk med lock.
3. Skär kolan i bitar med en vass kniv. Förvara kolan i en burk med lock.

utvald