Snabbjäst vallmofrökaka

vallmofrökaka6 vallmofrökaka2

Gott frukostbröd med två sorters vallmofrön på toppen! Brödet är oerhört saftig och fröna på toppen ger en supergod smak. Om man bara har en sorts vallmofrön går det också bra.

Snabb jäsning!
Degen jäser snabbare när man ställer bunken i varmt vatten. Spola riktigt varmt vatten i kranen och fyll upp ca 10–15 cm. Ställ ner bunken, lägg en tallrik eller plastfolie på bunken så värmen stannar kvar. Jäs i ca 20 min.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Snabbjäst vallmofrökaka

8 bitar

¼ pkt jäst
2 dl mjölk, fingervarm
1 tsk salt
1 msk rapsolja
5–6 dl vetemjöl 

Garnering
vita vallmofrön
blå vallmofrön

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Fyll upp diskhon med ca 10–15 cm varmt vatten. Ställ degbunken i vattnet och låt degen jäsa under plastfolie eller en tallrik i ca 20 min.

2. Knåda igenom degen och forma den till en slät boll. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut degen till en rundel, ca 2 cm tjock.

3. Dela degen i åtta tårtbitar. Låt degen jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 230 grader.

4. Pensla degen med vatten. Strö över vita vallmofrön och blå vallmofrön på varannan bit.

5. Grädda brödet mitt i ugnen i 15–18 min. Låt det svalna på plåten.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Fyll upp diskhon med ca 10–15 cm varmt vatten. Ställ degbunken i vattnet och låt degen jäsa under plastfolie eller en tallrik i ca 20 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Fyll upp diskhon med ca 10–15 cm varmt vatten. Ställ degbunken i vattnet och låt degen jäsa under plastfolie eller en tallrik i ca 20 min.
2. Knåda igenom degen och forma den till en slät boll. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut degen till en rundel, ca 2 cm tjock.
2. Knåda igenom degen och forma den till en slät boll. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut degen till en rundel, ca 2 cm tjock.
3. Dela degen i åtta tårtbitar. Låt degen jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 230 grader.
3. Dela degen i åtta tårtbitar. Låt degen jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 230 grader.
4. Pensla degen med vatten. Strö över vita vallmofrön och blå vallmofrön på varannan bit.
4. Pensla degen med vatten. Strö över vita vallmofrön och blå vallmofrön på varannan bit.
5. Grädda brödet mitt i ugnen i 15–18 min. Låt det svalna på plåten.
5. Grädda brödet mitt i ugnen i 15–18 min. Låt det svalna på plåten.

 

vallmofrökaka1 vallmofrökaka3 vallmofrökaka4 vallmofrökaka5 

 

 

 

Hemgjord pizza (capricciosa/hawaii)

pizza5 fb

Hemgjord pizza är så grymt gott och lätt att lyckas med. Tänk på att ugnsvärmen ska vara hög för att pizzan ska bli genomgräddad och frasig i kanterna. Håll koll på pizzan så den inte bränns eftersom det går snabbt på slutet när man gräddar i 250 graders varmluft. Om du inte har varmluft gräddar man i 250 grader vanlig värme. Min familj älskar hemgjord pizza och det görs ofta hemma i vårt kök. Ibland dubblar jag degen och bakar ut pizzan på en hel plåt. Fyllningen kan man variera i oändlighet och lägga på det man gillar bäst.

Baka urgoda pizzabullar – klicka här för recept!
Baka urgoda pizzabullar – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Pizza

1 stor eller 2 mindre

¼ pkt jäst
2 dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
1 msk rapsolja
5–6 dl vetemjöl 

Fyllning (eller valfri fyllning)
2–3 msk pizzasås, färdig eller hemgjord
ca 200 ost, riven
ca 100 g skinka, skuren i bitar
oregano

Hawaiipizza
4 ananasringar

Capricciosa
champinjoner

Garnering
oregano

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.

2. Kavla ut degen till en rundel, ½–1 cm tjock, på ett bakplåtspapper. (Eller dela degen i två bitar och kavla ut två mindre rundlar). Låt kanterna vara något tjockare.

3. Lägg bakplåtspappret med rundeln på en ugnsplåt. Bred ut pizzasåsen på degen.

4. Strö över skinka (ev. ananasbitar eller champinjoner) och riven ost. Strö över oregano. Låt pizzan jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader varmluft.

5. Grädda pizzan mitt i ugnen i 10–13 min (något kortare tid om du gör två mindre pizzor). Håll koll så att den inte bränns på ytan.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Kavla ut degen till en rundel, ½–1 cm tjock, på ett bakplåtspapper. (Eller dela degen i två bitar och kavla ut två mindre rundlar). Låt kanterna vara något tjockare.
2. Kavla ut degen till en rundel, ½–1 cm tjock, på ett bakplåtspapper. (Eller dela degen i två bitar och kavla ut två mindre rundlar). Låt kanterna vara något tjockare.
3. Lägg bakplåtspappret med rundeln på en ugnsplåt. Bred ut pizzasåsen på degen.
3. Lägg bakplåtspappret med rundeln på en ugnsplåt. Bred ut pizzasåsen på degen.
4. Strö över skinka (ev. ananasbitar) och riven ost. Strö över oregano. Låt pizzan jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader varmluft.
4. Strö över skinka (ev. ananasbitar) och riven ost. Strö över oregano. Låt pizzan jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader varmluft.
5. Grädda pizzan mitt i ugnen i 10–13 min (något kortare tid om du gör två mindre pizzor). Håll koll så att den inte bränns på ytan.
5. Grädda pizzan mitt i ugnen i 10–13 min (något kortare tid om du gör två mindre pizzor). Håll koll så att den inte bränns på ytan.

 

steg6 pizza3 pizza1 

4-minutersbröd i stekpanna

4-minutersbröd74-minutersbröd3 4-minutersbröd1

När du ska äta frukost och inte har något bröd hemma är detta 4-minutersbröd perfekt! Det går så fort att göra och innehåller ingredienser man oftast har hemma. Och det är ljuvligt gott! Ät det helst när det forfarande är ljummet så att smöret smälter på brödet – helt gudomligt underbart! De tar ca 4 minuter att grädda dem i en torr stekpanna.

Dubbla eller trippla gärna degen om du vill ha fler bröd!

Grilltips!
Man kan även grädda bröden på en grill, men tänk på att inte ha för stark värme/glöd för då bränns de och blir inte genomgräddade.

Tips!
Filmjölken kan bytas ut mot naturell yoghurt eller mjölk.

Baka snabba frukostfrallor med havregryn – klicka här för recept!
Baka snabba frukostfrallor med havregryn – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

4-minutersbröd i stekpanna

Ca 4 st

Bröden tar totalt ca 4 minuter att grädda i stekpannan.

2 msk smör, rumsvarmt (30 g)
2 ½ dl vetemjöl
¾ tsk bakpulver
1 ½ krm salt
1 dl filmjölk

GÖR SÅ HÄR

1. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna. Tillsätt filmjölken och blanda ihop allt till en deg.

2. Dela degen i ca 4 bitar.

3. Kavla eller platta degbitarna till rundlar, ca ¾ cm tjocka.

4. Värm upp en stekpanna i gjutjärn på medelvärme. Pudra lite vetemjöl i stekpanna (det ska inte vara något fett i den). Vänd brödet när det får bruna fläckar, ca 2 min per sida. Anpassa värmen så att brödet inte bränns.

1. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna. Tillsätt filmjölken och blanda ihop allt till en deg.
1. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna. Tillsätt filmjölken och blanda ihop allt till en deg.
2. Dela degen i ca 4 bitar.
2. Dela degen i ca 4 bitar.
3. Kavla eller platta degbitarna till rundlar, ca ¾ cm tjocka.
3. Kavla eller platta degbitarna till rundlar, ca ¾ cm tjocka.
4. Värm upp en stekpanna i gjutjärn på medelvärme. Pudra lite vetemjöl i stekpanna (det ska inte vara något fett i den). Vänd brödet när det får bruna fläckar, ca 2 min per sida. Anpassa värmen så att brödet inte bränns.
4. Värm upp en stekpanna i gjutjärn på medelvärme. Pudra lite vetemjöl i stekpanna (det ska inte vara något fett i den). Vänd brödet när det får bruna fläckar, ca 2 min per sida. Anpassa värmen så att brödet inte bränns.

 

4-minutersbröd5 4-minutersbröd6 4-minutersbröd2 

 

Lyxig After Eightkladdkaka

aftereight5

aftereight1

Kladdkakan kan garneras med en smarrig jordgubbe eller pudrad med florsocker.
Kladdkakan kan garneras med en smarrig jordgubbe eller pudrad med florsocker.

En fullkomligt underbar After Eightkladdkaka som fick högsta betyg av alla mina vänner när jag serverade den som dessert efter en middag. Alla ville ha receptet och den här kakan kommer garanterat bli en favorit i mitt hem. Även mina barn var som galna i kakan och vill ha mer, men tyvärr tog den slut alldeles för fort.

Baka en supergod chokladbollskaka – klicka här för recept!
Baka en supergod chokladbollskaka – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Lyxig After Eightkladdkaka

Ca 12 bitar

150 g smör
3 dl strösocker
3 ägg
3 msk kakao
1 ¾ dl vetemjöl
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker

ca 8 plattor After Eight

Mintchokladglasyr
ca 25 plattor After Eight
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter (bröa gärna formen med kokos i stället för ströbröd).

3. Skär ca 8 After Eight-plattor på mitten och stick ner dem i smeten.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen.

5. Mintchokladglasyr: Smält ca 25 After Eight-plattor över vattenbad.

6. Bred ut mintchokladkrämen över kakan och låt den stelna i kylen. Pudra över lite florsocker före servering. Servera gärna med vispgrädde eller glass.

http://www.lindasbakskola.se//hallonkladdkaka-2/
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter (bröa gärna formen med kokos i stället för ströbröd).
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter (bröa gärna formen med kokos i stället för ströbröd).
3. Skär ca 8 After Eight-plattor på mitten och stick ner dem i smeten.
3. Skär ca 8 After Eight-plattor på mitten och stick ner dem i smeten.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen.
5. Smält ca 25 After Eight-plattor över vattenbad.
5. Smält ca 25 After Eight-plattor över vattenbad.
6. Bred ut mintchokladkrämen över kakan och låt den stelna i kylen. Pudra över lite florsocker före servering. Servera gärna med vispgrädde eller glass.
6. Bred ut mintchokladkrämen över kakan och låt den stelna i kylen. Pudra över lite florsocker före servering. Servera gärna med vispgrädde eller glass.

aftereight7 aftereight2 aftereight10

Grötbullar

grötbullar1 grötbullar3 grötbullar8

Ett av de saftigaste och godaste bröden som jag bakat, enligt mina barn! De älskar dessa frallor! Gröten i degen gör bullarna oerhört mjuka och härliga. Om du har havregrynsgröt över efter frukosten kan du passa på att röra ner den i bröddegen. Eller följ receptet enligt nedan och gör en enkel havregrynsgröt som blandas med övriga ingredienser.

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

Baka saftiga, goda morotstekakor – klicka här för recept!
Baka saftiga, goda morotstekakor – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola 

Grötbullar 

16–20 st

Gröt
2 dl havregryn
3 ½ dl vatten, kallt
50 g smör, rumsvarmt

25 g jäst
2 dl mjölk, fingervarm
1 ½ tsk salt
2 msk ljus sirap
ca 8 dl vetemjöl

Garnering
havregryn

GÖR SÅ HÄR

1. Koka ihop havregryn och vatten till en gröt i en kastrull. Lägg i smöret och låt det smälta ihop med gröten. Låt den svalna.

2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills den lösts upp. Tillsätt gröten, salt och sirap med vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Dela degen i 16–20 bitar.

4. Forma dem till runda bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

5. Pensla bröden med vatten och strö över lite havregryn.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12–14 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

1. Koka ihop havregryn och vatten till en gröt i en kastrull. Lägg i smöret och låt det smälta ihop med gröten.
1. Koka ihop havregryn och vatten till en gröt i en kastrull. Lägg i smöret och låt det smälta ihop med gröten. Låt den svalna.
2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills den lösts upp. Tillsätt gröten, salt och sirap med vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills den lösts upp. Tillsätt gröten, salt och sirap med vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Dela degen i 16–20 bitar.
3. Dela degen i 16–20 bitar.
4. Forma dem till runda bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
4. Forma dem till runda bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
5. Pensla bröden med vatten och strö över lite havregryn.
5. Pensla bröden med vatten och strö över lite havregryn.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12–14 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12–14 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

grötbullar3 grötbullar2 utvald grötbullar8 

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!