Limporna får en härlig smak från de nyttiga morötterna och de blir oerhört saftiga. I receptet har jag skrivit 1–2 morötter och det beror på storleken på dem. Har du en stor morot räcker det med en, men är de små kan du ta två.
Även mina barn äter morotsbröd med god aptit trots att de ibland kan vara kinkiga om vissa maträtter innehåller grönsaker. Ingen av dem har någonsin klagat över att det är morötter i ett bröd jag bakat så var inte rädd för att barnen inte ska gilla dem!
Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola
Morotslimpa med havre
2 limpor
Morötter i degen gör bröden extra saftiga och goda.
25 g jäst
3 ½ dl mjölk, fingervarm
1 ½ tsk salt
25 g smör, rumsvarmt
2 msk ljus sirap
1–2 morötter, fint rivna
2 dl havregryn
3 dl vetemjöl
4–5 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke med mjölk. Tillsätt salt, smör, sirap, morot och havregryn. Blanda ordentligt.
2. Tillsätt vetemjöl och rågsikt, lite i taget, och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter.
3. Låt degen jäsa under bakduk i 45 min.
4. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar och forma limpor av dem. Skär några snitt i dem med en vass kniv och strö över lite mjöl.
5. Lägg bröden i två limpformar, ca 1 1/2 liter, smorda eller klädda med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 grader. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min.
6. Grädda limporna längst ned i ugnen i 25–35 min. Känn med en provsticka när bröden är klara. Låt dem svalna i formarna.