Det är alltid kul att servera en riktigt snygg vetelängd som får gästerna att säga åååå och komma med massor av beröm. Den här snurrade längden är superenkel att göra och kommer garanterat få vännerna att höja på ögonbrynen och fråga hur du gjort.
Snurrad vanilj- & kanellängd
2 st
En både smarrig och enkel vetelängd som är snygg att servera.
25 g jäst
4 dl mjölk, fingervarm
¾ dl strösocker
½ tsk salt
1 ägg
75 g smör, rumsvarmt
8–10 dl vetemjöl
Fyllning
100 g smör, rumsvarmt
ca 3 msk vaniljsocker
ca 1 msk kanel
Pensling & garnering
1 ägg
pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp.
2. Tillsätt socker, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och bullarna luftiga.
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Blanda under tiden ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål.
4. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut den till en rektangel, ca ½ cm tjock. Bred ut fyllningen på degplattan.
5. Rulla ihop rektangeln från långsidan till en rulle. Dela längden horisontellt med en vass kniv.
6. Snurra ihop längderna och dela den på mitten.
7. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
8. Pensla deglängderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
9. Grädda längderna längst ner i ugnen i 20–25 min. Låt dem svalna på galler.