Nybakade tekakor slår det mesta! De är luftiga, saftiga och makalöst goda! Både barn och vuxna älskar dessa bröd och de har en rykande åtgång. Servera dem till frukost, mellis, på buffén eller picknicken och frys in de som blir över.
Tips: gör tekakorna grövre!
Om du vill ha grövre tekakor med lite mer fibrer i kan du byta ut havregrynen till fiberberikade havregryn och 1–2 dl av vetemjölet till grovt rågmjöl eller grahamsmjöl. Den lilla mängden socker är till för att förbättra jäsningen och förbränns under jäsningsprocessen.
Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola
Saftiga tekakor
Ca 20 st
Saftiga och mjuka tekakor som smakar ljuvligt gott med smör och ost till en kopp te.
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 dl havregryn
75 g smör, smält
2 tsk salt
2 msk strösocker
1 ägg
12–14 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken och havregrynen. Rör om tills jästen lösts upp och låt blandningen stå i ca 5 min så att havregrynen blöts upp.
2. Tillsätt smör, salt, socker, ägg och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
4. Kavla ut degen 1–1 ½ cm tjock och stansa ut runda bröd, ca 10 cm i diameter med en kakform eller ett glas. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel. Strö över lite mjöl. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.