Drottningkaka – superenkel att göra och gudomligt god – bästa kombinationen! En kaka exakt i min smak eftersom jag vill att det ska vara enkelt att baka och samtidigt gott. Servera gärna kakan med vaniljsås eller en klick vispgrädde. Eller ät den som den är till en kopp te eller kaffe i alla enkelhet.
Tips! En rund form, ca 20 cm i diamter går också bra att använda om man inte har någon fyrkantig.
Namnet drottningkaka har jag gett detta bakverk eftersom man brukar kalla en blandning av blåbär och hallon för drottning…
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Drottningkladdkaka
Ca 10 bitar
1 ägg
1 dl strösocker
1 ½ tsk bakpulver
1 dl filmjölk
50 g smör, smält
2 ½ dl vetemjöl
Garnering
ca 125 g blåbär, färska eller frysta
ca 125 g hallon, färska eller frysta
1–2 msk strösocker
2–3 tsk potatismjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.
2. Bred ut smeten i en form, ca 20 x 20 cm (en rund form, ca 20 cm i diameter går också bra).
4. Blanda blåbären och hallonen i en skål. Blanda dem med potatismjöl.
5. Sprid ut bären på kaksmeten. Strö över strösocker.
6. Grädda kakan mitt i ugnen i 32–35 min. Låt den svalna i formen. Servera gärna med vaniljsås eller vispgrädde.