Bloggar Lindas Bakskola Lindas matbröd Okategoriserade

Mormors hålkakor

saftighalkaka4 saftighalkaka1 saftighalkaka6

Min mormor bakade ofta dessa hålkakor när vi kom på besök. Vi åt de ljumna med smör,  herrgårdsost och gurkskivor. Ljuvligt gott och ett härligt minne!

Doften av nybakat bröd är underbart! Dessa hålkakor är oerhört saftiga och passar perfekt till frukost, mellis eller på utflykten. Rågsiktsmjölet i degen ger en rustik, god smak.

Fibertips!
– Blanda ner ca 1 dl blandade frön i degen.
– Byt ut 2 dl vetemjöl till grovt vetemjöl.

Baka saftiga tekakor – klicka här för recept!
Baka saftiga tekakor – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Mormors hålkakor

2 st

50 g jäst
4 dl mjölk, fingervarm
2 dl filmjölk
75 g smör, smält
2 tsk salt
½ dl ljus sirap
7 dl rågsikt
ca 7 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken och filmjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i två bitar. Forma degbitarna till bollar. Lägg dem på varsin plåt med bakplåtspapper och tryck ut dem till rundlar, 2–3 cm tjocka.

3. Stansa ut ett hål i mitten, 3–4 cm i diameter.

4. Strö över lite mjöl och nagga bröden med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 14–16 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken och filmjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i två bitar. Forma degbitarna till bollar. Lägg dem på varsin plåt med bakplåtspapper och tryck ut dem till rundlar, 2–3 cm tjocka.
2. Dela degen i två bitar. Forma degbitarna till bollar. Lägg dem på varsin plåt med bakplåtspapper och tryck ut dem till rundlar, 2–3 cm tjocka.
3. Stansa ut ett hål i mitten, 3–4 cm i diameter.
3. Stansa ut ett hål i mitten, 3–4 cm i diameter.
4. Strö över lite mjöl och nagga bröden med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
4. Strö över lite mjöl och nagga bröden med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 14–16 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 14–16 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

saftighalkaka2saftighalkaka3 saftighalkaka4 saftighalkaka5

Kommentarer inaktiverade.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Pizzafrallor

Ljuvligt goda pizzafrallor fyllda med ost, skinka & oregano.

0

Oreo-glasstårta med 4 ingredienser

Lättgjord, gudomligt krämig & god glass med smarriga Oreokakbitar i. En riktig tiopoängare!

0

Hallonpizza

Baka hallonbullar i form av en superläcker, god pizza!

0

Grovlimpa

Nyttig, fiberrik limpa som är oerhört saftig och god.

0

Mördegsinbakad mjölkchoklad

Inbakad chokladkaka med ett frasigt mördegsskal – ljuvligt gott!

0

Tacopizza

Superläcker pizza med tacoköttfärs på toppen som älskas av alla i familjen!

0

Så gör du chokladganache / chokladkräm

En ljuvligt god & len chokladganache/chokladkräm som kan användas som fyllning i tårtor eller som glasyr på t ex kladdkakor.

0

Bountykladdkaka

Läcker kladdkakebotten, fylld med Bountyröra och smält choklad på toppen! En sann dröm!!!

0

Nyttig chiapudding med hallon

God och mättande och hälsosam chiagröt/pudding som är fylld med nyttiga chiafrön.

0

Salmiakbollar

Salmiakströsslet är ljuvligt gott ihop med chokladbollssmeten.

0

Kokoskladdkaka

Ljus kladdkaka med kokos i smeten – supergott!

0

Gräddbullar

Fluffiga, mumsmumsliknande gräddbullar doppade i chokladkokos.

0