Bästa receptet på knäck finns här (se bilden ovan till vänster)!
Godaste receptet på gräddchokladkola finns här (se bilden ovan till höger)!
Hur du kokar smeten är viktigt för att kolan och knäcken ska bli lyckad. Hemligheten ligger i temperaturen. Här guidar Hembakat dig till den rätta konsistensen.
När du kokar knäck eller kola är det bra att redan från början veta vilken konsistens du vill ha på ditt godis. Ju längre kolan kokar, desto hårdare blir den. Det beror på att värmen stiger successivt och det är koktemperaturen som avgör hur mycket kolan stelnar när den sedan svalnar. Det kan kännas som att temperaturen stiger väldigt långsamt till en början, men håll koll på termometern när den börjar närma sig 115 grader, efter det kan temperaturen nämligen stiga fort.
Kulprovet
Har du ingen hushållstermometer kan du i stället göra ett så kallat kulprov för att ta reda på om kolan eller knäcken är klar.
GÖR SÅ HÄR: Fyll ett vanligt dricksglas med kallt vatten. Ta sedan en tesked och droppa lite av knäcksmeten ner i glaset. Går det att forma smeten med fingrarna till en kula är smeten klar. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta blir den bra till karameller.
122 grader Knäcken och kolan blir ganska mjuk.
125 grader Knäcken och kolan blir seg utan hård yta.
126–130 grader Knäcken och kolan blir segare och lite hård i konsistensen.
130–145 grader Det blir hårda kolor som är lite sega i mitten i stället för mjuk knäck.
150–160 grader Knäcken och kolan blir lika hård som karameller.
Tips! Förvara färdig knäck och kola torrt och svalt i en burk med lock, då kan den hålla sig i upp till tre månader.