ENKELT BONDBRÖD Just nu går jag en fristående kurs i matlagning som ingår i en riktig kockutbildning. Jag gör det för att få inspiration, lära mig nya saker och för att det är så himla kul. Det här supergoda, härliga bondbrödet bakade vi i dag. Supergott och mycket enkelt att lyckas med! Om man inte har rågsikt hemma kan man byta ut det med rågmjöl eller bara använda vetemjöl.
Tips! Det finns speciella jäskorgar som man lägger degen i under andra jäsningen för att den ska hålla sig rund. Man behöver absolut inte ha en jäskorg, det går lika bra med en rund skål eller ett durkslag. Om det är svårt att mjöla kanterna på skålan för att mjölet glider ner i botten så kan man lägga en ren kökshandduk i bunken och strö mjöl på handduken.
Tips! Rågsikten kan bytas ut mot endast vetemjöl i degen eller grahamsmjöl eller fint rågmjöl om man vill ha mer fibrer i brödet.
TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här).
Enkelt bondbröd
2 st
50 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 msk olivolja eller rapsolja
2 tsk salt
3 dl rågsikt
ca 9 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i två bitar. Forma dem till släta bollar.
3. Lägg degbollarna i två mjölade jäskorgar eller i två runda, mjölade skålar/durkslag (så håller den formen bättre när den gräddas. Mjöla kanterna på skålen ordentligt så degen inte fastnar (läs tipset ovan). Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
4. Sätt in en värmetålig skål med 3 dl vatten i botten på ugnen. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Stjälp upp bröden på en plåt med bakplåtspapper.
6. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 40 min. Sänk värmen till 180 grader efter 5 minuter.