Potatis- och morötter som är rostade i ugnen är ljuvligt gott! Ett tillbehör som passar till många maträtter. T ex kött, kyckling, köttfärsrätter m m.
Potatisfakta: Potatis ska tillagas på hög värme. Om den tillagas i låg värme, men under lång tid kan det bli en hård kärna i mitten av potatisen. Temperaturen 50-60 grader måste passeras snabbt för att kärnan i potatisen ska bli mjuk. Om den värms upp för långsamt förblir den hård inuti.
Tips! Pressa 1–2 vitlöksklyftor och blanda den med oljan innan den ringlas över potatisen. Supergott!
Goda tillbehör:
Gör egen tzatziki till potatisen – kicka här för recept!
Servera en härlig guacamole till potatisen – klicka här för recept!
Rostad potatis & morötter
1 plåt
10 potatisar (eller önskat antal som får plats på plåten)
5 morötter
2 msk rapsolja
salt eller flingsalt
några kvistar färsk basilika
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Tvätta potatisen och skala morötterna (och potatisen om det behövs).
2. Skär potatisen och morötterna i klyftor. Lägg dem på en ugnsplåt. Ringla över olja och blanda. Strö över salt.
3. Klipp eller skär basilikabladen i bitar. Strö dem över potatisen och morötterna. Grädda mitt i ugnen i ca 40 min eller tills den fått lagom med färg och är genomgräddad. Rör om två gånger, men öppna luckan snabbt så inte värmen försvinner ut.
Goda tillbehör:
Gör egen tzatziki till potatisen – klicka här för recept!
Servera en härlig guacamole till potatisen – klicka här för recept!