TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)
Kalljästa frallor – gör degen på kvällen och låt den jäsa i kylen över natten. Grädda direkt när du vaknar och njut av underbara, nygräddade bröd till frukost! Eller gör degen på morgonen och servera nygräddade bröd till middagen!
Fakta
Mjölk i degen gör frallorna något mjukare, med mindre luftbubblor och vatten gör dem lite segare, mer rustika med större luftbubblor. Båda vätskorna är lika goda, men på olika sätt.
Tips! Om du vill baka ut frallorna på klassiskt vis, utan kalljäsning: Gör degen och låt den jäsa i bunken i ca 45 min. Baka därefter ut dem i formen. Låt jäsa i 30 min i formen. Grädda sedan.
Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!
Kalljästa frallor i form
6 st
(Gör en dubbel sats för 12 bröd)
25 g jäst3 dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
1 msk rapsolja
3 dl rågsikt
4–5 dl vetemjöl
(om du inte har både rågsikt och vetemjöl hemma så kan du använda endast vetemjöl eller rågsikt)
Garnering
1 äggvita
blå och vita vallmofrön (eller bara en av färgerna)
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk eller vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
2. Rulla degen i vetemjöl på ett bakbord. Dela degen i ca 6 bitar. Forma runda frallor och lägg dem i en lagom stor form, klädd bakplåtspapper. Det ska finnas lite luft mellan frallorna.
3. Täck formen med folie och ställ den i kylen i 8–10 timmar.
4. Ta fram brödformen ur kylen. Sätt ugnen på 250 grade.r
5. Pensla bröden med äggvita och strö över vallmofrön.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20 min. Låt dem svalna i formen.
Tack för ett enkelt och varierat recept, utbakning direkt eller kalljäsning ..Du är bäst 🤗