LINDAS FRALLOR Ett favoritbröd som jag bakar väldigt ofta! Klassiska, mjuka, saftiga frallor som kan ätas till frukost, mellis eller som tillbehör till en god middag. Bröden blir allra mjukast om de bakas på mjölk, men vatten funkar också men då blir bröden lite rustikare i konsistensen.
Tips! Tillsätt 1 dl mörk eller ljus sirap om du vill ha mer sötma i brödet.
Tips! Baka mina grötfrallor – också ett underbart gott bröd – recept klicka här!
Tips! Baka mina polarfrallor i springform – ljuvliga, mjuka bröd – recept klicka här!
Lindas frallor
12 st stora frallor (eller 16 medelstora)
6 dl mjölk (eller vatten), rumstempererat
50 g jäst
1/2 dl rapsolja (eller 50 g smör, rumstempererat)
2 tsk salt
14–15 dl rågsikt (eller hälften rågsikt, hälften vetemjöl)
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk eller vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och rågsikt, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i 12 bitar. Rulla dem till bollar.
3. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–15 min. Låt dem svalna på ett galler.
Ser sååå goda ut