Granola betyder att müslin är rostad och den blir knaprigare än vanlig müsli.
Nyttig, supergod müsliblandning helt utan tillsatt socker. Nötter, mandlar och frön ger ett härligt tuggmotstånd och rostningen gör granolan lätt knaprig. Müsli är gott och nyttigt till frukost och mellis. När du gör din egen blandning har du koll på både att den inte innehåller onödigt socker som ibland förekommer i färdigköpt.
Tips!
Ingredienserna kan varieras efter egen smak och olika sorters frön kan tillsättas.
Rostad granola
Torra ingredienser
4 dl havregryn
4 dl fiberhavregryn
1 dl vetegroddar (kan uteslutas)
2 dl linfrön
3 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
2 dl sötmandel, grovhackad
2 dl hasselnötter, grovhackade
ca 1 krm salt
2 dl vatten
2 msk rapsolja
2–3 tsk kanel eller kardemumma
2 dl russin (kan uteslutas
Förslag på smaksättningar (frivilligt)
2 dl torkad banan
2 dl torkade aprikoser
2 dl torkade blåbär
1 dl kokos
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
2. Blanda vatten och rapsolja i en skål.
3. Häll vattenblandningen över de torra ingredienserna och blanda ordentligt.
4. Bred ut müsliblandningen på en ugnsplåt. Pudra över kanel eller kardemumma.
5. Grädda müslin mitt i ugnen i 35–40 min. Rör om var 5:e minut så müslin inte bränns.
6. Blanda ner russin eller torkad frukt (frivilligt) när müslin kallnat. Förvara müslin i en bruk med tätslutande lock.