MAKALÖST GODA PIROGER
Inbakade piroger fyllda med smält ost & skinka! De kan fyllas med det mesta och går bra att frysa in. Servera dem till en sallad, på buffén eller ta med på utflykten. Ät dem gärna direkt när de är nygräddade, då är de som allra godast. De går bra att frysa in och ta fram vid behov.
Ost- & skinkpiroger
10–14 st beroende på storlek
25 g jäst
1 ½ dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
2 msk rapsolja
1 ägg
7–9 dl vetemjöl
Fyllning
200–300 g ost, riven
ca 200 g skinka, skuren i bitar
ev. oregano
Garnering (kan uteslutas)
ägg
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, ägg och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Dela degen i 10–14 bitar. Kavla ut dem till rundlar, ca ½ cm tunna, på ett mjölat bakbord.
3. Lägg riven ost & skinka i en hög mitt på rundeln. Strö ev. över oregano.
4. Vik ena sidan över fyllningen till en halvmåne.
5. Nyp ihop kanterna ordentligt och nagga med en gaffel.
6. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla pirogerna med uppvispat ägg (kan uteslutas).
8. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 10–12 min. Håll koll så att de inte bränns på ytan.