Den perfekta tårtan till festen eller kalaset! För chokladälskaren är den lite lätt kladdiga chokladbottnen och ganachen en superläcker kombo till den lena vaniljkrämen. De salta nötterna på toppen bryter perfekt av sötman och ger lite crunch i tårtan.
Tips! Byt ut vaniljkrämen mot ca 200 g mosade hallon (pudra över lite socker om du vill söta dem).
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola
Fransk chokladtårta med chokladganache, vaniljkräm & cashewnötter
Ca 16 bitar
En riktigt läcker chokladbottnen med en härlig smörkräm smaksatt med vanilj. De salta nötterna på toppen är en läcker kombination mot det söta. En 200 grams mörk chokladkaka behövs till hela kakan.
Botten
150 g smör
100 mörk choklad
2 msk kakao
4 ägg
1 ½ dl strösocker
1 nypa salt
1 ¾ dl vetemjöl
Vaniljkräm
3 äggulor
½ dl vispgrädde
½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
Chokladganache
90 g mörk choklad
¾ dl vispgrädde
Garnering
1–2 msk cashewnötter eller annan valfri nötsort, grovhackade
10 g mörk choklad, hyvlad eller hackad
GÖR SÅ HÄR
1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och stäng av värmen. Tillsätt chokladen, bruten i bitar och kakao. Rör om tills chokladen smält. Låt blandningen svalna något. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt salt, mjöl och chokladblandningen. Rör ihop till en slät smet.
2. Häll smeten i en form, 18–20 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper i botten och smorda och bröade kanter. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min. Låt den kallna helt i formen.
3. Vaniljsmörkräm: Blanda äggulor, grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull. Låt smeten sjuda under ständig omrörning tills den tjocknar. Stäng av värmen och tillsätt smöret när smeten tjocknat. Vispa till en jämn smet. Kyl ner krämen i kylskåpet.
4. Montering: Dela chokladbottnen på mitten. Bred ut vaniljsmörkrämen ovanpå de båda bottnarna och lägg dem ovanpå varandra. Ställ kakan i frysen en stund så att krämen stelnar.
5. Chokladganache: Smält chokladen över vattenbad och blanda den med grädden. Rör ihop allt till en slät smet. Låt den tjockna lite grann.
6. Spackla tårtan med chokladganachen. Strö över nötter och choklad. Låt ganachen stelna i kylen.