Fryst saffranstårta – en ljuvligt god saffranstårta med en smulig pepparkaksbotten och två lager glassfyllning; vit choklad och saffran. De tre olika smakerna passar helt perfekt ihop och tårtan är helt perfekt som dessert eller till fikat under helgerna i advent och hela julen. Kan göras ca en vecka före servering (förvara den i frysen).
Tips! Gör en lyxig saffranscheesecake med pepparkaksbotten – klicka här för recept!
Fryst saffranstårta med pepparkaksbotten
Ca 12 bitar
Botten
150 g pepparkakor
30 g smör, smält
Grundfyllning till lager 1 + 2
5 dl vispgrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk
Lager 1, vitt:
100 g vit choklad
Lager 2, gult:
1 pkt saffran
Garnering
1 dl vispgrädde (vispa den)
1 pepparkaka
GÖR SÅ HÄR
1. Smula sönder pepparkakorna och blanda dem med det smälta smöret. Tryck ut smulorna i botten på en springform, ca 24 cm i diameter.
2. Häll saffranet i en liten skål. Blanda ut det ordentligt med 2 tsk ovispad grädde.
3. Hacka den vita chokladen.
4. Vispa resten av grädden fluffig. Rör ner den kondenserade mjölken.
5. Bred ut hälften av gräddblandingen ovanpå pepparkakorna. Hacka chokladen och strö över den. Ställ den i frysen en stund så ytan hårdnar.
6. Blanda ner all saffran i resten av gräddblandningen. Rör om ordentligt.
7. Bred försiktigt ut den gula grädden ovanpå den vita grädden.
8. Ställ tårtan i frysen ett par timmar tills den är genomfryst.
9. Garnering: Spritsa gräddtoppar på kakan och lägg på en pepparkaka i mitten.
Tips! Bjud på en lyxig supergod fisksoppa med saffran i – klicka här för recept!
Detta är väl egentligen ingen cheesecake? Den innehåller ju inte någon Philadelphiaost. Hur blir den i konsistensen, blir den lika krämig som en vanlig fryst cheesecake med ost? 🙂
Nej, det är inte en cheesecake och den är döpt till saffranstårta. Det står inte någonstans att det är en cheesecake. Konsistensen är som en krämig glass. Supergod!!!