Hasselbackspotatis är en festlig, ljuvligt god klassiker som passar till det mesta, både vardag och fest. Rätten består av hela potatisar som är skivade i tunna skivor på ovansidan, men sitter ihop på undersidan. Hasselbackpotatisen är kryddad med salt och ströbröd.
Tips! Blanda ner en pressad vitlöksklyfta i det smälta smöret. Det är också gott att salta potatisen med flingsalt. Krydda gärna med potatisarna med färska örter, t ex timjan, basilika eller oregano innan gräddning.
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)
Hasselbackspotatis
15 potatisar (eller valritt antal)
2 msk smör, smältsalt (kan bytas ut mot valfri olja)
2 msk ströbröd
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär tunna snitt halvvägs ner i potatisen med ca 5 mm mellanrum. Skär inte får långt ner för då delar du potatisen.
2. Pensla riklig mängd smält smör på alla potatisar. Salta varje potatis.
3. Strö ströbröd över alla potatisar.
4. Grädda potatisarna ca 45 min längst ner i ugnen. Gräddningstiden varierar såklart beroende på hur stora/små potatisarna är. Ytan/de skurna snitten i potatisarna ska dela sig, få en lätt gyllene färg och innanmätet ska vara mjukt när potatisen är klar.
Tips! Gör gudomligt god, råstekt potatis i stekpanna – klicka till receptet här!