Filmjölkslimpa är ljuvligt gott och superlätt att baka själv. Ingredienserna blandas ihop i en bunke till en kladdig deg och behöver inte jäsa. Supersmidigt och enkelt! Jag älskar filmjölkslimpa för den blir oerhört saftig, god, mjuk och härlig!
Tips!
Tillsätt t ex 1 dl lingonsylt, hasselnötter, några torkade aprikoser eller en riven morot i degen. Jättegott!
Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!
[caption id="attachment_39697" align="alignnone" width="215"] Hembakta Polarkakor är supergott och lätt att göra själv – klicka här för recept![/caption]
Enkel filmjölkslimpa
1 st
3 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 dl havregryn
2 tsk bikarbonat
1 ½ tsk salt
1 dl linfrön
4 ½ dl filmjölk
1 dl mörk sirap
Garnering
vetemjöl
TIPS! Filmjölken går att ersätta till mild yoghurt eller veganalternativ.
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
2. Tillsätt filmjölk och sirap.
3. Rör ihop allt till en kladdig smet.
4. Häll upp smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö lite vetemjöl på ytan.
5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min. Lägg över ugnsfolié i slutet av gräddningen om den blir för brun på ytan. (Öppna och stäng luckan snabbt så inte värmen åker ut). Låt limpan svalna inlindad i en handduk. Vänta tills den kallnat innan du skär den i skivor. [caption id="attachment_39699" align="alignnone" width="860"] 1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.[/caption] [caption id="attachment_39700" align="alignnone" width="860"] 2. Tillsätt filmjölk och sirap.[/caption] [caption id="attachment_39701" align="alignnone" width="860"] 3. Rör ihop allt till en kladdig smet.[/caption] [caption id="attachment_39702" align="alignnone" width="860"] 4. Häll upp smeten i en limpform, ca 1 1/2 liter, klädd med bakplåtspapper. Strö lite vetemjöl på ytan.[/caption] [caption id="attachment_39703" align="alignnone" width="860"] 5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min. Lägg över ugnsfolié i slutet av gräddningen om den blir för brun på ytan. (Öppna och stäng luckan snabbt så inte värmen åker ut). Låt limpan svalna inlindad i en handduk. Vänta tills den kallnat helt innan du skär den i skivor.[/caption]