ÄLSKADE SOCKERKAKA En riktigt saftig sockerkaka är gudomligt gott och bakas alldeles för sällan. Jag älskar sockerkaka och det här receptet är superbra och ger en oerhört saftig, god kaka!
Tips!
Vispa inte en sockerkakssmet för länge för då blir glutentrådarna starka och kakan seg och stabbig. Rör snabbt bara ihop smeten så den blir slät.
Smaksättningsförslag
– Byt ut 1/2 dl vetemjöl mot kakao.
– Tillsätt ca 75 g hackad choklad (valfri sort).
– Bröa formen med kokos istället för ströbröd.
– Rivet skal av 1 citron.
Saftig sockerkaka
Ca 12 bitar
3 ägg
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g smör, smält (avsvalnat)
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
Garnering
florsocker (kan uteslutas)
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl och rör ner det i äggsmeten ihop med mjölken och smöret. Blanda snabbt ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform, ca 1 ½ liter.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den på en tallrik. Pudra över florsocker före servering.