Kalljäsning: Täck formen med folié och ställ den i kylskåpet över natten. Ta fram den på morgonen före du sätter på ugnen och låt den stå i rumstemperatur tills ugnen är varm. Grädda enligt instruktionerna.
Tips! Brödet är penslat med mjölk. Det går även bra med vatten, men eftersom mjölk innehåller fett så får brödet en mer gyllenbrun färg än om man penslar med vatten.
TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!
Kalljäst rågsiktskaka
6–8 bitar
Det mjuka och saftiga brödet jäser i kylskåpet över natten, direkt i formen.
25 g jäst
2 ½ dl mjölk, fingervarm
1 tsk salt
1 msk rapsolja
5 dl rågsikt
1–2 dl vetemjöl
Garnering
mjölk (eller vatten)
sesamfrön
GÖR SÅ HÄR
1. På kvällen: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
2. Tryck ut degen till en rund kaka i en form, ca 24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper. Dela degen i 6–8 bitar med en degskrapa eller kniv. Täck formen med folié och ställ den i kylskåpet över natten.
3. På morgonen: Pensla brödet med mjölk och strö över sesamfrön. Låt det jäsa under bakduk i ca 50 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min. Sänk värmen till 230 grader när du sätter in brödet. Lyft upp brödet i papperet och låt det svalna under en bakduk.