TEKAKOR – FAVORITBRÖD Jag brukar fylla frysen med dessa supersaftiga, fluffiga tekakor. De är perfekta att ta fram och tina i mikron, då smakar de som nybakade igen. Jag älskar dem och de har alltid en rykande åtgång. Mina barn blir överlyckliga när jag överraskar dem med nybakade tekakor! :-)[/caption]
50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 2 tsk salt ½ dl ljus sirap 150 g smör, rumsvarmt 16–18 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen ordentligt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Kavla ut degen ca 1 ½ cm tjock.
3. Stansa ut runda brödkakor i degen, 10–12 cm i diameter med en kakform, ett stort glas eller rund skål.
4. Lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper.
5. Strö lite mjöl över degkakorna. Nagga dem med en gaffel eller kör en naggare över dem. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20–30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen ordentligt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.2. Kavla ut degen ca 1 ½ cm tjock.3. Stansa ut runda brödkakor i degen, 10–12 cm i diameter med en kakform, ett stort glas eller rund skål.4. Lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper.5. Strö lite mjöl över degkakorna. Nagga dem med en gaffel eller kör en naggare över dem. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20–30 min. Sätt ugnen på 250 grader.6. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
Lindas sesamfrallor. Lättbakade, härliga frallor med sesamfrön på toppen. Det viktiga är att låta degen jäsa till sin dubbla storlek under första jäsningen. Då blir glutentrådarna starka och brödet luftigt och saftigt. Fröna på toppen kan uteslutas eller bytas ut mot solroskärnor eller vallmofrön. Lindas sesamfrallor Ca 20 st 50 g jäst 6 dl mjölk, …
Scones är ett klassiskt, snabbt frukostbröd som inte behöver jäsa. Att baka ut det i långpanna eller på en vanligt ugnsplåt gör det ännu enklare och räcker till många. Frys direkt in de bröd som inte äts upp så blir de som färska om du tinar dem snabbt i mikron. Här hittar du fler goda, …