TEKAKOR – FAVORITBRÖD Jag brukar fylla frysen med dessa supersaftiga, fluffiga tekakor. De är perfekta att ta fram och tina i mikron, då smakar de som nybakade igen. Jag älskar dem och de har alltid en rykande åtgång. Mina barn blir överlyckliga när jag överraskar dem med nybakade tekakor! :-)[/caption]
50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 2 tsk salt ½ dl ljus sirap 150 g smör, rumsvarmt 16–18 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen ordentligt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Kavla ut degen ca 1 ½ cm tjock.
3. Stansa ut runda brödkakor i degen, 10–12 cm i diameter med en kakform, ett stort glas eller rund skål.
4. Lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper.
5. Strö lite mjöl över degkakorna. Nagga dem med en gaffel eller kör en naggare över dem. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20–30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
SIRAPSLIMPA En helt underbar, supersaftig sirapslimpa som jag bakar väldigt ofta. Sirapslimpa är ett favoritbröd som håller sig färskt länge och passar alla tillfällen, frukost, till buffén, utflykten, mellanmål m m.Tips! Om man inte har några limpformar kan man lägga degen i form av limpor på en plåt av bakplåtspapper och grädda. Limporna blir då …
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) Bergis – en klassisk bagerilimpa med en knaprig skorpa och ett luftigt, saftigt innanmäte. Degen har jag bakat ut direkt på plåten. Denna typ av limpa bakas ofta ut i form av en fläta. Lätt att baka och fantastiskt god och populär. Bergis 2 limpor 25 g jäst5 dl mjölk, …
LINDAS FRALLOR Ett favoritbröd som jag bakar väldigt ofta! Klassiska, mjuka, saftiga frallor som kan ätas till frukost, mellis eller som tillbehör till en god middag. Bröden blir allra mjukast om de bakas på mjölk, men vatten funkar också men då blir bröden lite rustikare i konsistensen. Tips! Tillsätt 1 dl mörk eller ljus sirap …